Pet stvari koje svaki CV treba da ima

Radna biografija predstavlja prvi korak aplikacije svakog kandidata za radno mesto, te samim time poslodavac prve utiske o vama stiče upravo kroz ovaj vid vašeg predstavljanja. Ovo je u osnovi dokument kojim bi trebalo da prezentujete svoje stručne kvalifikacije i kao takav bi trebalo da bude sastavljen spram određenih ustanovljenih pravila, te i sa ciljem da bude na relevantan. U tekstu koji sledi pročitajte više o neizostavnim stavkama koje bi vaš CV trebalo da sadrži, ne biste li na ovaj način doprineli svojoj uspešnosti pri traženju posla.

Radno iskustvo

Radno iskustvo koje je prethodilo vašoj aplikaciji je od izuzetnog značaja, a u velikom broju slučajeva je ovo prva informacija koju će vaš potencijalni poslodavac želeti o vama da dobije. Ovo nije pravilo i neopozivo zavisi od vaše struke, odnosno delatnosti kojom se bavi data kompanija i zahteva konkretnog radnog mesta. Podatke o vašem radnom iskustvu postavite kao jedan od početnih segmenata vaše radne biografije, ukoliko oni govore u prilog vašoj stručnosti za poziciju za koju konkurišete. Ukoliko smatrate da je vaše formalno obrazovanje vaš najbolji argument pri predstavljanju sebe kao dobrog kandidata, preporuka je da ovim informacijama date prednost kada je reč o redosledu stavki u okviru biografije.

Formalno obrazovanje

Iz perspektive kandidata, a prilikom pregledanja zahteva upražnjenih radnih mesta, selekcija koju činite će se prirodno bazirati na pitanjima da li ispunjavate osnovne uslove, te i da li je ponuda odgovarajuća za vas. Relevantni oglasi za posao u Novom Sadu, Beogradu ili nekom drugom većem gradu će pre svega biti oni koji podrazumevaju zahteve u vezi sa formalnim obrazovanjem na koje možete odgovoriti. Samim time, jasno je da ovi podaci zavređuju mesto pri početku vaše radne biografije. Ovu sekciju bi trebalo da organizujete obrnutim hronološkim redom, što bi trebalo da bude slučaj i pri navođenju radnog iskustva. U kratkim crtama navedite pre svega diplome koje ste stekli, a onda datume, nazive institucija i njihovu lokaciju. Ukoliko posedujete relevantne nagrade, možete ih navesti u okviru ovog segmenta radne biografije. Ovakvi podaci vas mogu izdvojiti u odnosu na druge kanditate, tako da imajte na umu da ovo nije prilika kojom bi trebalo da budete skromni.

Poznavanje stranih jezika

Poznavanje stranih jezika se poslednjih godina sve češće postavlja kao obavezan zahtev za sve veći broj radnih mesta. Ukoliko je vaše znanje po ovom pitanju izuzetno široko, taj podatak navedite u biografiji bez obzira na zahteve pozicije navede u oglasu. Poznavanje većeg broja stranih jezika, kao i prethodno pomenute relevantne nagrade, će verovatno biti jedna od tema razgovora sa poslodavcem u okviru razgovora za posao kao sledećeg koraka. Ukoliko je vaše znanje kada su jezici u pitanju skromno, nema potrebe da ovaj podatak delite u posebnoj sekciji biografije, već ga uvrstite među podatke u okviru sekcije o formalnom, odnosno neformalnom obrazovanju.

Neformalno obrazovanje i veštine

Sekcija u kojoj ćete podeliti podatke o neformalnom obrazovanju bi trebalo da sadži popis svih sertifikata, kurseva i seminara koje ste pohađali. Na proširenju obima ovog odeljka bi trebalo često da radite i obnavljate svoju biografiju podacima o novim znanjima i veštinama koje ste stekli. Osim ukoliko je vaše znanje iz oblasti računara i modernih tehnologija takvo da zavređuje zasebnu sekciju, u okviru ovog segmenta možete podeliti i ove podatke. U okviru ovog dela radne biografije bi trebalo da se fokusirate na one podatke koji su relevantni za dato radno mesto, te nemojte naročitu pažnju posvećivati literarnim nagradama ukoliko konkurišete za poziciju u IT sektoru.

Kontakt podaci

Svaki CV bi trebalo da sadrži kontakt podatke kandidata, ne bi li ga potencijalni poslodavac mogao eventualno kontaktirati. U okviru ove sekcije bi trebalo da napišete svoje ime i prezime, adresu, telefon i email. Ove podatke bi trebalo vizuelno da istaknete od ostatka radne biografije. Preglednost radne biografije je od velikog značaja za pristup poslodavca vašoj aplikaciji, a takođe i sama po sebi šalje izvesnu poruku o vama kao dobro organizovanoj i pedantnoj osobi.

Ukoliko posedujete preporuke od relevatnih pojedinaca, kao što su vaši profesori ili prethodni poslodavci, korisno bi bilo da ih uključite vaš CV. Ovom dokumentu prilikom aplikacije možete pridružiti i propratno i motivaciono pismo. Propratno pismo ima ulogu da pojasni određene delove radne biografije, dok bi motivaciono pismo trebalo da sastavite kao obraćanje poslodavcu u cilju prezentovanja svog mogućeg doprinosa radu kompanije. U okviru motivacionog pisma objasnite zbog čega ste adekvatan kandidat za dato radno mesto, kao i zbog čega imate ambiciju da postanete deo novog tima. Vodite računa da izbegnete nepotrebna personalizovanja i detalje u okviru biografije, kao i motivacionog pisma, budući da to može samo predstavljati distrakciju i nije prikladno za datu priliku. Sastavite svoj CV postupno i potrudite se da njime sebe predstavite u najboljem svetlu, jer je prvi utisak zaista bitan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *