Petković: Priština nema pravo da optužuje Beograd za blokadu dijaloga

Optužbe premijera Kosova Aljbina Kurtija da Beograd koči primenu dogovora postignutih uz posredovanje EU pokazuje da njegova politika počiva na lažima jer se opredeljenost za dijalog meri formiranjem ZSO, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković.

Izjavu Petkovića u celini preneo je sajt Vlade Srbije:

„Ne može neko ko otvoreno negira obavezu Prištine da sprovede Briselski sporazum, posebno u delu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, da optužuje Beograd za blokadu dijaloga, a ponajmanje osnova za to ima Aljbin Kurti, čija politika počiva na lažima i mržnji prema Srbiji i Srbima.

Beograd će, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, uvek biti spreman da se odazove svakom pozivu na dijalog, ali produktivan dijalog se može imati samo sa kredibilnim i konstruktivnim sagovornikom, što Kurti nije i nikada nije ni bio.

Na njegove optužbe da Beograd koči primenu dogovora postignutih uz posredovanje EU mogu da odgovorim samo jednom porukom: Omogućite formiranje Zajednice srpskih opština na način na koji je ona definisana Briselskim sporazumom, u skladu sa obavezama koje su na sebe preuzeli pregovarači Prištine.

Pitanje Zajednice srpskih opština je jedini pouzdan lakmus-papir kojim se meri nečija konstruktivnost i opredeljenost za dijalog.

Umesto toga, Kurti opsesivno progoni zvaničnike Srpske liste i gotovo svakodnevno preti Srbima na severu Kosova i Metohije, i razumljiva je njegova nervoza zbog poruka političkih predstavnika srpskog naroda u pokrajini da se ne plaše ni njega, ni njegovih pretnji.

Zna Kurti dobro da Srbi imaju svoje zaštitnike, koji nikada neće dozvoliti da on sprovede svoje ratnohuškačke planove na štetu srpskog naroda na Kosmetu i zato i napada Milana Radoičića.

Ovom prilikom mu i lično poručujem da se njegovi snovi o etnički čistom samoproglašenom „Kosovu“ nikada neće ostvariti i da nećemo odustati od zaštite ličnih i kolektivnih prava našeg naroda u pokrajini i dozvoliti da se nad Srbima severno ili južno od Ibra sprovodi nasilje.

Dakle, gospodine Kurti, umesto što u propagandne svrhe sričete rečenice na srpskom, omogućite srpskom narodu da živi slobodno i bezbedno na svojim vekovnim ognjištima, dozvolite povratak prognanih Srba i ispunite obaveze iz Briselskog sporazuma! A onda ćemo moći da merimo ko je konstruktivniji u dijalogu“, istakao je Petković.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *