“Platinasti vuk 2019”

Multinacionalna vežba „Platinasti vuk 19“ počela je danas svečanom ceremonijom otvaranja u bazi „Jug“ kod Bujanovca.Na vežbi učestvuje oko 500 pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Italije, Severne Makedonije, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije. Komandant Četvrte brigade Kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa pozdravio je sve učesnike i poželeo im uspešno izvođenje vežbe.– Vežba „Platinasti vuk“, koja se izvodi u multinacionalnom okruženju, predstavlja dobru priliku da unapredimo naša znanja, ali i razmenimo iskustva sa pripadnicima vojski partnerskih zemalja, rekao je general Stopa.
U vežbi koja se izvodi po temi „Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama – neubojito oružje“, pripadnici vojski zemalja učesnica uvežbavaće se u procedurama prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama i radnjama i postupcima u međunarodnom okruženju.

Cilj vežbe, koja traje do 19. juna, je da unapredi interoperabilnost i međusobno razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Piše: Nenad Tasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *