Počinje Svetosavska nedelja

U terminu od 21. do 27. januara biće održana 33. po redu Svetosavska nedelja, a okosnicu programa činiće učenici osnovnih i srednjih škola i kulturno – obrazovne ustanove.

Već po tradiciji manifestaciju će otvoriti gradonačelnik dr Slobodan Milenković, u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja, 21. januara u 19 sati. Nastupiće i hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’, dok će vladika vranjski gospodin Pahomije održati prigodnu besedu.

Nakon ceremonije otvaranja u istom prostoru biće otvorena i izložba fotografija ,,Ranohrišćanske grobnice Niša“, autora Zorana Radosavljevića. Drugi dan manifestacije biće u znaku filmske umetnosti, kada će od 17 i 20 sati u vranjskom pozorištu biti prikazan dokumentarni film ,,Lastavice Hristove“, a ulaz na obadve projekcije biće besplatan.

Narednog dana sa početkom od 19 časova biće održan koncert Leskovačkog crkvenog ansambla ,,Branko“, takođe u velikoj sali pozorišta. Ulaz za sve zainteresovane posetioce je bespatan.

Dan kasnije, 24. januara, od 18:30h u Galeriji Narodnog univerziteta biće otvorena izložba radova učenika osnovnih i srednjih škola, kada će biti otvorena i izložba radova nastalih na ikonopisačkoj radionici.

Istog dana od 19 sati u kamernoj sali Pozorišta ,,Bora Stanković“ biće održana promocija knjige ,,Gazda Gligor“ autora Dušana Đorđević, posthumno priređenog i prerađenog izdanja.

U okviru manifestacije u sredu, 25. januara, tokom dana biće održani interaktivni susreti pisaca za decu Bojana Ljubenovića i Aleksandra Janjuševića sa učenicima osnovnih škola i predškolcima. Istog dana od 19 sati u pozorištu će biti priređen i program pod nazivom ,,Učenici Svetom Savi u čast’’. Tom prilikom biće pomovisan časopis učenika osnovnih škola ,,Srećni dani’’ i dodeljene nagrade najboljim recitatorima i učenicima koji su na literarnom i likovnom konkursu bili najbolji. Takođe, prigodan program izvešće učenici OŠ ,,Branislav Nušić“ iz Rataja.

Dan kasnije pomenuti pisci za decu nastaviće druženje sa školarcima u školama i mališanima u vrtićima, dok će u pozorištu svoje predstavljanje i druženje sa decom imati i Ljubivoje Ršumović, koji će istog dana od 13 sati prisustvovati i svečanom otvaranju renoviranog Dečjeg odeljenja vranjske Biblioteke.

U četvrtak, 26. januara, u velikoj sali pozorišta biće održana Svetosavska akademija na kojoj će zaslužnim kolektivima i pojedincima biti uručena priznanja i nagrade Sveti Sava za 2022. godinu.

Na sam dan Svetog Save, 27. januara, u Sabornom hramu biće održani sveta liturgija, rezanje slavskih kolača Odbora manifestacije i škola i organizovana proslava Savindana u školama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *