Počinju 41. Borini pozorišni dani u Vranju

Pod pokroviteljstvom Grada Vranja i Ministarstva kulture i informisanja, u Vranju će od 22. do 28. oktobra biti održani 41. Borini pozorišni dani, pod sloganom ,,Od Sofke do Nejre”. U takmičarskom delu nalaze se 7 pozorišnih komada, po selekciji Slobodana Savića. U njima se nedvosmisleno prikazuju muško – ženski odnosi unutar i izvan braka, preispitivanje uloge porodice u društvu, položaja žene, kao i druga pitanja u svetlu socijalne i rodne neravnopravnosti, nakaradnog društvenog i političkog sistema vrednosti, karijerizma, novog kapitalizma i neorobovlasništva, stoji na sajtu Grada Vranja.

Prvo veče festivala otvoriće Nečista krv, Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Milana Neškovića. U subotu, 23. oktobra, na programu je komad Pučina, po tekstu Branislava Nušića, u izvođenju glumaca beogradskog JDP-a režisera Egona Savina. Trećeg dana festivala ljubitelji pozorišne umetnosti moći će da pogledaju predstavu Ana Кarenjina, Novosadskog pozorišta, po motivima istoimenog dela Lava Nikolajeviča Tolstoja, a u režiji Dejana Projkovskog. Gradsko pozorište Semberija iz Bijeljine, u ponedeljak će izvesti komad Ivanovo samoubistvo, rađen po motivima Čehova u režiji Davida Alića. Utorak, 26. oktobar, rezervisan je za glumce beogradskog Ateljea 212 koji će se predstaviti pozorišnim komadom 64 Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović. Pretposlednjeg dana festivala na programu je predstava Ako dugo gledaš u ponor, Regionalnog pozorišta Novi Pazar, rađena po romanu Enesa Halilovića, a u režiji Zlatka Pakovića.

Poslednjeg dana festivala, 28. oktobra, biće uručene nagrade Borisav Stanković za najbolju predstavu po oceni žirija, najbolju mušku i žensku ulogu, kao i za najbolju dramatizaciju, dramaturgiju ili adaptaciju. Takođe, biće proglašena najbolja predstava po oceni publike, koja od ove godine nosi ime dugogodišnjeg direktora vranjskog pozorišta, Radoslava Radivojevića.

Na samom kraju, u čast nagrađenih nastupiće ansambl Narodnog pozorišta u Prištini predstavom Placebo, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić.

Projekat podržao grad Vranje. Stavovi izneti u podržano medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *