Video reportaža o kazandžijskom zanatliji – „Bata“Кazandžijski zanat postoji više od pet vekova i jedan je od najstarijih zanata u Srbiji. U Grčkoj se prvi put pominje bakarno posuđe u 3. veku pre nove ere, a kasnije, preko Grka su se s ovim posuđem upoznali i Rimljani. Međutim, u Evropi se kroz čitav srednji vek koristilo zemljano posuđe. Balkan, na koji su bakreno posuđe doneli Turci, bio je jedini deo Evrope na kome se ovo posuđe proizvodilo i upotrebljavalo. Danas, u 21. veku, kazandžije se uglavnom bave proizvodnjom kazana za pečenje rakije, kazana za topljenje masti, prskalica za vinograd, kotlića za riblju čorbu i raznim popravkama. Malobrojnih kazandžijskih zanatlija ima u Beogradu, Valjevu, Nišu, Novom Sadu, Leskovcu, Vranju, Vlasotincu, a ima ih i po selima. Кazandžijski zanat postoji više od pet vekova i jedan je od najstarijih zanata u Srbiji

Кazandžija је zanatlija koji pravi kazane i drugo bakreno posuđe, uglavnom kazane za rakiju, ali takođe i kazane za spremanje hrane, džezve i druge proizvode. Deo posude u kome će se nalaziti hrana se kalajiše jer je oksid bakra otrovan.

Ovaj sadžaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *