Potpisan Protokol o uzajamnom priznanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta za sigurnost i bezbednost (AEOS)

Na graničnom prelazu Preševo između carinskih administracija Republike Srbije i Republike Severne Makedonije danas je potpisan Protokol o uzajamnom priznanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta za sigurnost i bezbednost (AEOS). Ovo je još jedan značajan iskorak u realizaciji inicijative ”Otvoreni Balkan”, koju snažno predvode lideri tri zemlje, predsednik Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, a čiji cilj je obezbeđivanje slobodnog kretanja roba i usluga i radne snage unutar tržišta zemalja članica Otvorenog Balkana.

Protokolom su uređena sva tehnička pitanja i stvoreni uslovi za konačnu primenu ranije potpisanog sporazuma dve vlade od 1. janura sledeće godine. Naznačeno je na sajtu Uprave Carina.

Protokol je u ime Republike Srbije potpisao direktor Uprave carina Branko Radujko, dok je u ime Severne Makedonije Protokol potpisala direktorka carinske administracije Slavica Kutirov

Realizacijom Sporazuma kompanije koje su stekle status Ovlašćenog privrednog subjekta za sigurnost i bezbednost u svojoj zemlji u jednoj zemlji uživaće iste prednosti pojednostavljenog i brzog carinskog postupka i u drugoj zemlji.

”Ovim dodatno skraćujemo vreme za carinske procedure, značajno ubrzavamo protok roba, privrednim subjektima smanjujemo troškove poslovanja i omogućavamo im da svoje robe pod istim uslovima plasiraju na značajno većem tržištu, a istovremeno podstičemo jačanje konkurentnosti privreda naših zemalja” istakao je direktor Uprave carina Srbije, Branko Radujko i dodao da su potpisanim Protokolom uređene sve pojedinosti i tehnička pitanja važna za praktičnu primenu Sporazuma.

Podsetimo da status Ovlašćenog privrednog subjekta može da stekne samo kompanija koja je prošla veoma strogu proveru od strane carinske administracije svoje zemlje i da ispunjava niz domaćih i međunarodnih standarda, kao i da ulaže velika sredstva u razvoj sopstvenih, u najvećoj meri bezbednosnih kapaciteta. Zahvaljujući tome, reč je o kompanijama koje raspolažu kapacitetom da preuzmu na sebe deo carinskih kontrola i na taj način postanu partner carinskim administracijama i državi.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *