Potpisivanje sporazuma sa NR Kinom znači dalje jačanje srpske privrede

Danas je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila da je najavljeno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa NR Kinom najvažnija vest tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini, jer će taj sporazum uticati na dalje jačanje naše privrede i dolazak novih stranih investitora.

Nakon obilaska Gimnazije u Mladenovcu, premijerka je odgovarajući na pitanja novinara izjavila da je izvoz Srbije u Kinu u 2021. godini, uprkos nastavku pandemije koronavirusa, dostigao rekord od blizu milijardu dolara, navodi se na sajtu Vlade Republike Srbije.

To je za 157,7 odsto više u odnosu na 2020. godinu, dok je u odnosu na pre 10 godina taj izvoz 152 puta veći. Ako uporedite sa 2010. godinom, čitava naša privreda imala je izvoz u Kinu samo 7,3 miliona dolara, rekla je Brnabić.

Premijerka je napomenula da će se sa najavljenim Sporazumom o slobodnoj trgovini omogućiti da se naš izvoz udvostruči ili utrostruči u kratkom roku. Ovaj sporazum daće zamajac našoj domaćoj privredi i stranim investitorima koji će tek dolaziti. Ovo iz korena može da promeni našu privredu i jačinu naše privrede.

Govoreći o poseti predsednika Vučića NR Kini, rekla je da je ta poseta od velike važnosti za našu zemlju, a posebno teme razgovora između Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga.

On je jedan od dva ili tri najvažnija lidera u čitavom svetu, tako da je poseta Vučića velika čast za Srbiju i ovo je njihov sedmi put da razgovaraju što pokazuje kakvo uvažavanje Kina ima prema Srbiji, konstatovala je predsednica Vlade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *