POUČNA PRIČA: Dvorci od peskaJedan uspešan poslovni čovek, građevinski preduzetnik, požalio se svome ocu:

– Ne mogu više, tata, pucam po šavovima! Stalno nervoza, brige, glavobolja, nesanica… Dosta mi je svega! Šta da radim?

– Idi na plažu i napravi dvorac od peska. Ali ne obični dvorac, nego najbolji što možeš napraviti. Dvorac mora biti napravljen za jedan dan. Ako uveče ne budeš zadovoljan svojim dvorcem, sruši ga i sutra pokušaj ponovno. Kad napraviš dvorac kojim ćeš napokon biti zadovoljan, dođi po mene.

Poslovni čovek ozbiljno je pristupio problemu. Nabavio je hrpu knjiga o građenju dvoraca od peska, obišao sva tekmičenja u gradnji dvoraca od peska i snimio sve što je mislio da bi mu moglo zatrebati. Zatim je otišao na plažu. Danima je gradio dvorce ali ni jednim nije bio zadovoljan. Činilo mu se da bi dvorac trebao biti bolji.

Zato je svake večeri srušio sve što je izgradio i ujutro je počinjao ponovno. Napokon jednoga dana napravi dvorac kojim je bio zadovoljan. Snimi ga i odnese fotografiju ocu.

– Zgodna slika, ali želim dvorac videti uživo. Sutra ćeš me povesti na plažu da ga vidim – reče otac.

Kad su sutradan stigli na plažu, od dvorca su se videli samo tragovi. More ga je naprosto obrisalo. Poslovni čovek bio je očajan. Toliko vremena, toliko truda, a sve uzalud!

– Pogledaj onu decu koja se igraju u pesku. Zabavljaju se, prave dvorac od peska, najbolji koji mogu napraviti, iako znaju da će ga more do jutra srušiti. Tvoj je problem što si se zaboravio igrati. Usmerio si se samo na cilj, a prestao si uživati u tome što radiš. Kad ponovno počneš sanjati i veseliti se onome što radiš, kad ti posao postane zabava i radost, problemi koji te muče jednostavno će nestati. Gledaj decu i uči od njih.

Opusteno.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *