Povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih u beogradskom Parku prijateljstva simbolično zasađene 60 sadnice drveća

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i učesnici samita koji se u Beogradu održava povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, danas su u beogradskom Parku prijateljstva simbolično zasadili 60 sadnica drveća.

Baš na ovom mestu drveće je zasađeno jer je izgradnja tog parka na simboličan način obeležila osnivanje Pokreta nesvrstanih, čiji je jedan od osnivača bila i nekadašnja Jugoslavija, stoji na sajtu Vlade Republike Srbije.

Park prijateljstva memorijalnog karaktera bila je ideja koja je potekla od Mladih gorana koji su u ime održavanja Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu 1961. godine, doneli odluku da se osnuje spomen-park, kao simbol borbe za mir i jednakost svih naroda u svetu.

Tu inicijativu podržali su Savet za kulturu i Savet za urbanizam Narodnog odbora grada Beograda 29. avgusta 1961. godine, a Titova sadnja platana 7. septembra 1961. godine smatra se svečanim otvaranjem parka.

Foto: Vlada Republike Srbije

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *