Povodom godišnjice masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“ danas je komemorativni dan


Danas se navrđava godišnjica masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, a taj komemorativni dan, uz poseban program pod nazivom „Buđenje“ označiće početak višeslojnog procesa memorijalizacije.

Porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji žele da iskažu solidarnost i empatiju okupile su se ispred škole gde je učenik iz vatrenog oružja ubio devetoro učenika i čuvara škole.

Obeležavanje godišnjice počelo je u 8.40 časova, oglašavanjem sirena, dok su mediji u Srbiji u 8.41 na jedan minut prekinuli emitovanje programa, u znak sećanja na ubijene u tragediji.

Za građane i sve koji žele da obeleže godišnjicu tragedije omogućeno je upisivanje u Knjigu sećanja tokom celog dana, ispred ulaza u školu, a upisivanje poruka posvećenih nastadalima počelo je od ranog jutra.

Ispred škole „Vladislav Ribnikar“, u Ulici kralja Milutina, postavljena je prostorno-likovna instalacija sa motivima plavih ptica i crvenim olovkama, kao simbolima izgubljenih mladih života.

Godišnjica ubistva devetoro učenika i čuvara škole biće obeležena na više lokacija u Beogradu, te će u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu biti organizovan Forum, u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava koja su se dogodila 3. maja prošle godine u „Ribnikaru“ i 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje, navedeno je na sajtu Vlade Republike Srbije.

Građani će moći u posebne kutije da ostave svoje predloge i razmišljanja koja će biti važan materijal u procesu razvijanja ideja o budućem memorijalnom centru, a za večeras je planiran scenski program.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *