Praktični saveti za kupovinu stana: Kako do idealne nekretnine

Investiranje u novi dom predstavlja veliki životni korak i značajan trenutak za sve članove porodice. Planiranje kupovine nekretnine dolazi u onom momentu kada smo finansijski sazreli i želimo sebi da obezbedimo krov nad glavom i potreban komfor. Bez obzira da li je prvobitan razlog proširenje porodice ili preseljenje zbog poslovne prilike, kupovini nekretnine morati pristupiti studiozno i maksimalno se posvetiti svakoj fazi procesa. Ipak je ova jedna od najvažnijih životnih ulaganja i moramo učiniti sve kako bismo obezbedili sebi i svojoj porodici dom koji će zadovoljiti potrebe svakog člana. 

U narednim pasusima fokusiraćemo se na određene stavke koje su od presudnog značaja prilikom odabira nekretnine, a koje će vam pomoći da donesete pravu odluku i pametno investirate. 

Kvadratura i raspored prostorija 

Poznavanje sosptvenih potreba neophodna je praksa i jedna vrsta olakšice tokom procesa kupovine nekretnine. Jedna od glavnih karakteristika bilo kog prostora jeste njegova kvadratura i funkcionalnost. Ovo predstavlja presudni faktor kada smo u situaciji da donosimo odluku o kupovini stana, a tom prilikom se moramo osvrnuti na broj članova porodice i potrebe svakog od njih. Naravno, ne smemo zaboraviti na budžet kojim raspolažemo, a koji nas često ograničava i sužava nam izbor. Trenutno stanje nije uvek relevantno, stoga ne bi trebalo da izostavimo eventualne planove koje imamo, a koji se tiču proširenja porodice u skorijoj budućnosti, ili organizovanje radne kancelarije u sklopu doma. Sve ove informacije učiniće vašu pretragu konkretnijom, a samim tim i ubrzati proces pronalaska odgovarajuće nekretnine. 

Odlučite se za lokaciju

Još jedna stavka koja će vam pomoći da lakše stignete do željene nekretnine jeste definisanje mesta gde želite da se nastanite. Danas se veliki broj mladih parova odlučuje na život u manjim mestima ili na periferiji gradova, a ovaj trend je svoj vrhunac dostigao tokom i nakon pandemije koronavirusa. Sredine bez haosa i saobraćajne gužve postale su željena mesta mnogih, pogotovo onih parova koji imaju decu. Međutim, veliki gradovi i dalje privlače mnogobrojne porodice, kako zbog poslovnih prilika koje se nude, tako i zbog interesantnog sadržaja za decu i odrasle. Zato je prodaja stanova koje Beograd beleži i u neprekidnom porastu, a prestonica svojom bogatom ponudom može da zadovolji potrebe najrazličitijih pojedinaca. Logično je da će vam za kupovinu nekretnine u većim gradovima biti potrebno više novca, ali potražnja i kvalitet novogradnje koja je tamo zastupljena, diktira cenu. Blizina škole, posla i drugih relevantnih objekata biće jedna od smernica prilikom odabira lokacije novog doma. 

Finansije i stambeni krediti

Budžet i količina novca kojom raspolažete u najvećoj meri utiče na odabir nekretnine i određuje njene osnovne karakteristike. Ušteđevina koju ste stekli, ali i vaša kreditna sposobnost imaće presudnu ulogu prilikom kupovine stana, stoga treba biti svestan svojih mogućnosti i detaljno istražiti da li postoje određene poreske olakšice koje bi vam bile značajne. Ne smete izgubiti iz vida i sve troškove ulaganja, pogotovo ukoliko kupujete stariju nekretninu, kojoj će adaptacija biti neophodna. Stavite na papir sve očigledne troškove renoviranja i opremanja prostora kako biste imali što jasniju sliku o vašem novom domu i u startu eliminisali neretnine koje izlaze iz vašeg finansijskog opsega. 

Angažujte stručnjake 

Kupovina nekretnine je kompleksan zadatak koji, između ostalog, podrazumeva i poznavanje niza pravnih procedura i prikupljanje neophodne dokumentacije. Kako bismo bili sigurni u svaku fazu procesa i minimizirali rizike od potencijalnih prevara, angažovanje stručnih lica je uvek siguran izbor. Oni će nam ukazati na određene stavke i tačke koje nam vrlo lako mogu promaći usled nedovoljnog poznavanja materije, ali i velikog broja informacija i dokumenata kojima smo izloženi. Sastavljanje predugovora o kupovini nekretnine je važan dokument kojim se definiše iznos učešća i kapare, a stručna lica vam mogu pomoći da svi vaši interesi budu zaštićeni i ceo proces protekne bezbedno i u skladu sa zakonom. 

Odluka o kupovini stana je značajan korak koji treba da bude propraćenim detaljnim istraživanjem tržišta i definisanjem potreba svih članova porodice. Strpljenje, informisanost i pomoć stručnjaka olakšaće realizaciju ove važne životne investicije i poštedeti vas bespotrebnog stresa i neprijatnih iskustava. Primenite ove proverene savete i uživajte u odabiru vašeg novog doma!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *