Prebranac, pasulj na srpski način



Uvek rado viđen gost srpskih trpeza je i prebranac, gravče na tavče ili zapečeni pasulj. Ovo jelo je u Srbiji popularno tokom čitave godine, ali se u hladnim danima čorbast zamenjuje gustim pasuljom – prebrancem.

Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 3 dl ulja
  • 1 kg crnog luka i 2 češnja belog luka
  • 1 list lorbera
  • aleva paprika, mleveni biber i so

Priprema:

Beli pasulj staviti u lonac, naliti hladnom vodom i kuvati do ključanja. Tada ga ocediti, naliti vrelom vodom i kuvati dok ne omekša. Potom ga ocediti od vode. Očistiti crni luk i staviti ga u hladnu vodu da odstoji desetak minuta.

Zatim ga iseći na tanke kolutove. Jedan deo ulja zagrejati u šerpi i ispržiti crni luk da porumeni. Dodati malo mlevenog bibera, aleve paprike i soli. Tepsiju podmazati, pa na dno ravnomerno, staviti red pasulja. Preko njega staviti isprženog luka.

Ovo ponoviti dok se ne utroše pasulj i luk. Svaki red luka zalivati preostalim uljem. Poslednji red mora da bude pasulj. Odozgo staviti jedan list lorbera, dva čena belog luka i po želji jednu ljutu suvu papriku.

Potom preko svega dobro zaliti uljem. Peći u zagrejanoj rerni oko pola sata. Prijatno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *