Predeo izuzetnih odlika „Dolina Pčinje“- izložbena postavka u manastiru Sv.Prohora

Dolina Pčinje je životni prostor mnogih retkih biljnih i životinjskih vrsta a smeštena je na samom jugu Srbije između planina Kozjak i Starac. Ovo je veliki turistički potencijal juga Srbije a u ogromnom kompleksu konaka manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog je pronašla mesto i Prirodnjačka izložbena postavka predela izuzetnih odlika Dolina Pčinje.

U klisuri reke Pčinje je zabeleženo preko 150 vrsta ptica (od kojih su neke veoma retke), takodje je ovaj predeo bogat gmizavcima i vodozemncima (preko 27 vrsta). Važno je napomenuti da je ovaj kraj nastanjen i najopasnijim balkanskim zmijama.

Dolina reke Pčinje je sa svojim okolnim planinama bogata i sisarima (51 vrsta) a u ovoj netaknutoj prirodi su srne glavna akrakcija i mogu se svakodnevno videti po livadama i padinama.

Reka pčinja je jedna od retkih u Srbiji koja ne pripada crnomorskom već egejskom slivu (uliva se u Vardar) pa je klima ovog predela izuzetno blaga zimi a leta su prijatnija i toplote se lakše podnose u svežini stoletnih šuma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *