Predeo izuzetnih odlika “Dolina Pčinje”

Raskošna lepota Doline Pčinje ispod planine Kozjak na jugu Srbije (na granici Srbije i Severne Makedonije) stanište je brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Ovaj brdsko planinski teren i reku odlikuje umereno kontinentalna klima (leta su prijatnija a zime toplije i bez ostrih mrazeva). Reka Pčinja je jedna od retkih u Srbiji koja pripada Egejskom slivu. Pčinja nastaje na padinama planine Dukat a uliva se u Vardar.

Ovaj predeo naše lepe Srbije krije u sebi duhovno blago gotovo ceo milenijum, to je manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog. Manastir je ususkan na levoj obali vodotoka Pčinje a dublje u planini Kozjak se nalazi isposnica – pećina u kojoj je više od 30 godina živeo Sv.Prohor. U produžetku ove isposnice izgradjna je Crkva brvnara.

Dolina Pčinje je ogroman turistički potencijal koji nažalost nije dovoljno iskoriscen, izdvajamo netaknutu prirodu, cistu planinsku reku, manastir Sv.Prohora, Izložbenu postavku “Doline Pčinje” u konaku manastira, pravu prirodnu retkost ili cudo prirode Vražji kamen kod Trgovišta…

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *