Predsednik Srbije se sastao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u okviru dvodnevnog boravka u Briselu, prvog dana uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, sastao se sa Jensom Stoltenbergom kome je preneo koje su vrednosti i stavovi Srbije, te da će se u tom pravcu Srbija držati međunarodnog prava, Povelje UN, Briselskog sporazuma i svega što je potpisano.

Vučić je tokom obraćanja javnosti naglasio da je Srbija apsolutno za očuvanje mira i bezbednosti u regionu, da poštuje ulogu NATO-a na Kosmetu i da je u kontaktu sa komandantom KFOR-a u kritičnim situacijama koje su se događale na Severu Kosova i Metohije proteklih dana. Srbija će poštovati mandat KVOR-a i svega što se slaže sa međunarodnim pravom, a tiče se naše južne pokraine.

Vučić je po pitanju bilateralnih odnosa preneo stav Srbije da ostane vojno neutralna zemlja.

Vučić je u daljem obraćanju naglasio da mi nismo napravili nikakvu vrstu provokacije, niti incidenta i da je dostavio spisak svih napada i incidenata na srpsko stanovništvo.

Dostavio sam listu upada specijalnih prištinskih jedinica na sever koje su morale za to da imaju saglasnost, a nikada nisu. Dostavio sam spisak svih incidenata i napada na srpsko stanovništvo, što je učestalo na celoj teritoriji KiM“, rekao je Vučić.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je takoće u direktnom obraćanju javnosti naveo da i NATO I KFOR imaju snage da intervenišu i očuvaju mir na KIM, kao i to da pozdravlja novu rundu pregovora između Beograda i Prištine.

Tokom daljeg boravka predsednik Srbije sastao se sa sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom kome je takođe ponovio rešenost Srbije da deluje u cilju očuvanja mira i stabilnosti celog regiona kao i da je za to da se dođe do kompromisnog rešenjabez bez pritisaka.

Naglasio sam da Srbija insistira na punom sprovođenju potpisanih i prihvaćenih sporazuma iz Brisela, jer smo mi sve svoje obaveze u potpunosti ispunili, naveo je Vučić na svom fb profilu.

Foto: predsednik.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *