Predsednik Vučić: Od naredne godine za prvo dete roditelji će dobiti 300 hiljada dinara


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić našim sugrađanima obratio se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Početak izlaganja predsednik je posvetio najbitnijoj i najvažnijoj temi naše zemlje, natalitetu, najavivši da će dosadašnja primanja od 100 hiljada koje je država izdvajala porodilji za prvo dete, od 1. januara sledeće godine taj iznos biti mnogo veći i da će iznositi 300 hiljada dinara. Celokupan fond države za tu namenu na godišnjem nivou će iznositi 50 miliona evra. Prenosi Tanjug.

Da bi se mladi bračni parovi motivisali i za drugo dete, prema rečima predsednika, država će i tu tražiti pored aktuelnih povlastica, da za drugo dete sledi pomoć od dve godine po 10.000 mesečno, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 10 godina po 18.000 dinara mesečno, još boljitaka i načina za stimulisanje.

Roditeljstvo kod mladih ljudi pre 30 godine, a koji su na studijama, biće podržano od strane države, tako što će se odobriti posebni rokovi polaganja ispita i pomeriti granica za završetak studija za obične fakultete do 26. godine života studenta, dok će za Medicinski fakultet biti krajnji rok 28. godina.

Najvažnija mera tiče se majke, kako ne bi dolazilo do zloupotrebe, a to su stanovi i pomoć koje će država bespovratno da da bračnim parovima, gde će pravo svojine ići na majku.

“Tu meru vezujemo za majku, kako ne bi došlo do zloupotrebe. Država će pomoći u kupovini stanova bespovratnim sredstvima, a pravo svojine ide na majku. Davaćemo između 10.000 i 20.000 evra na poklon, sa ciljem motivisanjem mladih da izađu iz roditeljskih kuća, jer ako sede do 40 u kući sa roditeljima mali su izgledi da zasnuju porodicu”, naveo je predsednik.

U nastavku izlaganja Vučić se dotakao teme Kosova i Metohije jasno prenevši stav Srbije da je uvek za razgovore i da je to jedini put i način koji stvara poverenje obeju strana i da je svaki razgovor lekovit i blagorodan.

Predsednik Srbije je nagovestio da će se predstojeći susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom odvijati u razgovoru o svim temama od bitnog značaja za našu zemlju. Jedna od tema razgovora u Rusiji biće i gas.

Predsednik je potom istakao da Srbija ima rezerve gasa, ali da je Srbija spala u procentima, upravo zbog cene energetike, koja je u odnosu na nas petostruko veća.

“Želimo da narodu ostavimo istu cenu gasa i električne energije, što nije lako. Cena gasa je za nas od presudnog značaja. Borba za dobru cenu je od presudnog značajna za nas. Imam veliku tremu, i dobro poznajem Putina, ne mogu da kažem da je to strah, ali imam ogromnu odgovornost za zamlju, znam koliko to znači u novcu za naše građane. Boriću se za interese naše zemlje, da molim predsednika Putina da nam izađe u susret. Da se stavim na njegovo mesto, da l bih ja sebi izašao u susret, ne znam, jer znam kakve ću zahteve imati. Zato tolika trema, ali ću se boriti za zemlju i naš narod. Sutra popodne ćemo znati mnogo više”, rekao je Vučić.

Vučić nije krio zadovoljstvo što se danas govori o investicijama u milijardama koje se ulažu u našu zemlju i da je jedna od istorijskih investicija i projekata upravo početak radova na metrou u Beogradu.

“Ranije su svinjokolji bili važnija vest, a ne investicija o milijardama. Mi to nikada nismo imali, to su neverovatne promene, i konačno ćemo imati Beograd koji će biti u ravni sa najmodernijim gradoima u Evropi. Svi su me nešto na tim protestima pljuvali, vikali.. Za metro je odvojeno 4,5 milijardi evra. U jednom danu smo obavestili narod za preko 5 milijardi javnih investicija. Od kada znam za sebe svi pričaju o metrou. Posle najmanje posle 53 godine snova, od prve ideje za metro u Beogradu, neko je našao novac, snage i ideje da to uradi”, rekao je on.

Predsednik je govorio i o radu na Golupcu, najavljujući da će nakon toga raditi na putevima u Istočnoj Srbiji. Potom se dotakao i Moravskog koridora, nazivajući ga žilom kucavicom za Zapadnu Srbiju, nakon čega je najavio izgradnju puta Niš-Pločnik, koji je važan za Kosovo i Metohiju. “Mi ćemo sledeće godine da krenemo u projektovanje proširenja auto puta Beograd – Novi Sad. Železnička pruga će za nas biti ključna. Ostaje nam pruga Beograd – Niš i Niš – Preševo”. 

Predsednik Srbije najavio je značajna ulaganja i u oblasti sporta i izgradnju Nacionalnog stadiona.

“Želim da vas obavestim da će stići velika pomoć i podrška sportskim klubovima. Svim olimpijskim sportovima i karate zahvaljujući Jovani preković. Pomoć će dobiti i prvoligaški i drugoligaški klubovi. Sve je više ulaganja i pre kraja godine kreće izgradnja Nacionalnog stadiona, to će biti lepotica lepša od Alijans Arene”, rekao je Vučić.

Početkom ili sredinom meseca Niš će ugostiti predsednika u kome će se, prema njegovim rečima, na transparentan način analizirati šta je Srbija uradila i šta namerava da uradi po pitanju vojnog naoružanja.

“Ulažemo mnogo zato što nam je ekonomija snažnija, svakome je jasno da bismo bili lak zalogaj i plen svima koji bi želeli da to ne činimo”, zaključio je predsednik Srbije u svom obraćanju javnosti.RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *