Predstavom ,,Travnička hronika” počinju 40. Borini pozorišni dani 20. oktobar 2020, Vranje

Foto: Grad Vranje

Povodom jubilarnih 40. Borinih pozorišnih dana u vranjskom teatru je održana konferencija za novinare. 40. Borini pozorišni dani održaće se od 21. do 24. oktobra pod sloganom ,,Sadašnje u prošlosti’’.

U ime gradskog rukovodstva novinarima se obratila zamenica gradonačelnika Zorica Jović. Ona je naglasila da se prave vrednosti jednog društva kao i grada ogledaju, između ostalog, i u spremnosti da pripremi raznolik i bogat program u oblasti kulture.

,,Vranje je uvek vodilo računa da konzumentima kulturnih sadržaja pruži šaroliku ponudu. Ono po čemu je naš grad poznat na kulturnoj mapi Srbije svakako je i pozorišni festival Borini pozorišni dani, manifestacija koja ima sva obeležja velikog i značajnog festivala, sa tradicijom dugom četiri decenije. Pred nama su jubilarni Borini pozorišni dani, festival koji je opstao i u najtežim godinama za vranjski teatar. Sa velikim zadovoljstvom mogu reći da je ovo rukovodstvo, na čelu sa gradonačelnikom dr Slobodanom Milenkovićem, uvek spremno da pruži punu podršku organizaciji festivala Borini pozorišni dani. Tako je bilo i ove godine i iskreno se nadam da će ljubitelji pozorišne umetnosti uživati u programu koji je pripremljen za ovogodišnji festival’’, istakla je zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

Foto: Grad Vranje

,,Veoma smo ponosni što smo u ovakvoj epidemiološkoj situaciji, za veoma kratko vreme uspeli da organizujemo festival’’, naglasio je direktor pozorišta Nenad Jović, predstavljajući repertoar.

Selektor festivala, pozorišni kritičar Slobodan Savić, odabrao je četiri predstave. A to su „Travnička hronika“ u koprodukciji SNP Novi Sad i NP Sombor, zatim komad ,,Кaligula” Narodnog pozorišta iz Beograda, ,,Seljačka opera”, nastala u koprodukciji Novosadskog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Segedina, kao i ,,Pasivno pušenje”, beogradskog Zvezdara teatra. U okviru pratećeg programa 40. Borinih pozorišnih dana, publika će moći da pogleda izložbu slika pod nazivom „Pozorište u fotografskoj umetnosti“, Sterijinog pozorja, promociju romana „Crna ptica“, mlade dramaturškinje, Vranjanke, Aleksandre Jovanović, kao i dečiju predstavu vranjskog teatra „Čarobnjak iz Oza“. Umetnički direktor pozorišta Bojan Jovanović napomenuo je da je ovogodišnji slogan ,,Sadašnje u prošlosti” proizišao iz programa festivala. ,,Veoma je važno da se festival održi u ovom trenutku pa čak i sa smanjenim brojem publike, jer pozorište bez publike, nije pozorište. Program je malo skraćen jer se na Borine pozorišne dane nadovezuje Festival profesionalnih pozorišta Srbije ,,Joakim Vujić”, rekao je Jovanović.

Izvor: Grad Vranje

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *