Prirodni lekovi za bolje varenje ( probavu )



Slaba probava može izazvati nadutost, bol u želucu i crevima, loše raspoloženje i letargičnost. Aktiviranjem probavnih sokova možete ponovno potpaliti plamen u želucu i potaknuti probavu da radi punom snagom. Time ćete podignuti energiju i raspoloženje i vratiti se u akciju u punom zamahu.

Zakiselite nepce

Kisela hrana pomaže potaknuti proizvodnju želučane kiseline. Time daje lagan podsticaj probavnom sistemu i priprema ga na hranu s kojom ćete početi dan.  Iscedite pola limuna u 250 ml tople ili mlake vode i popijte napitak pola sata pre doručka. Činite to svaki dan da pospešite proizvodnju probavnih sokova. Još jedna kisela namirnica čini dobro probavi: jabukovo sirće! Nalijte jedan ili dva prsta sirćeta u čašu od 2 dcl, dodajte vodu, iscedite malo limuna i pijuckajte tokom dana.

Fermentisana hrana

Ako imate probleme s probavom, probajte kisele krastavce ili fermentirano povrće kao što je kiseli kupus. I oni su kao i jogurt puni probiotika, koji potiskuju štetne bakterije iz creva. Zato mogu olakšati nadutost, vetrove, proliv, zatvor i druge probavne tegobe. Ako niste ranije jeli ovu hranu počnite s malim dozama. Prvih dana uvedite u dnevni jelovnik kašiku fermentiranog povrća ili organsku supu od mesa pre jela. Tokom prvih mesec dana postepeno podižite dozu do četvrtine šoljice.

Zaljutite vašu hranu

Glavni aktivni sastojak ljute crvene paprike, kapsaicin, pomaže ljudskom telu da bolje probavlja hranu. To čini tako što potiče želučane sokove i povećava dotok krvi do zida želučane sluznice. Osim što unapređuje probavu, ljuta papričica deluje antidepresivno, jer kapsaicin podstiče neke hormonalne procese koji donose prijatni osećaj. Ne bojte se začiniti hranu s malo ljute paprike ili iprobati svoj vlastiti slatki sos od ljitih papričica.

Sastojci

  • pola šoljice jabukovog sirćeta
  • 1/4 čaše vode
  • malo luka
  • pola do jedne kašike smrvljenog suvog čilija ili ljutih papričica
  • par zrnaca soli
  • jedna kašika kukuruznog brašna prethodno otopljenog u tri kašike hladne vode

Priprema

Ubacite sve sastojke u šerpu, lagano grejte desetak minuta, dodajte kukuruzno brašno i grejte još dve minute. Ostavite u frižideru. Obratite pažnju da je pola žlikašike čilija dovoljno za ukus većine. Cela kašika predviđena je za one koji zaista obožavaju ljuto.

Nemojte koristiti čili ako imate čireve ili refluks želuca (GERB).

Đumbir za lakšu probavu

Ljutkasti đumbir prati glas idealnog sredstva za ublažavanje mučnine. Malo ko zna da je on pravi melem za želudac i creva. Đumbir opušta probavni sistem i dopušta hrani da prolazi kroz njega glatko, bez zadržavanja. Pomaže boljoj asimilaciji i apsorpciji hrane. Ayurveda smatra da đumbir posjeduje svojstvo otklanjanja nakupljenih toksina iz probavnog trakta. Rasplamsava agni – probavnu vatru. Grickajte komadić svežeg đumbira pre svakog obroka.

Ili, napravite čaj od korena đumbira. Trebaće vam 2,5 cm sirovog korena. Kuvajte ga 30 min u 300 ml vode. Na kraju smete dodati mrvicu stevije ili meda.

Sveži koren đumbira možete nabaviti u svim većim trgovinama kod povrća.


Temeljito žvaćite

Često jedemo dok razgovaramo, čitamo, gledamo tv ili vozimo, nesvesni onog što stavljamo u usta. U takvoj situaciji gutamo hranu pre nego što je temeljito sažvakana. Ako prerano gutate hranu, probavni je proces narušen od samog početka, jer propuštate izložiti ugljikohidrate slini i enzimima, koji ih razgrađuju.  Stoga prožvačćite hranu 15-20 puta po zalogaju tako da bude usitnjena pre gutanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *