Proba male mature – test iz matematike uz jednu razliku u odnosu na prethodne godineMali maturanti u školi rade probni test iz matematike. Zbog mera prevencije đaci su probni test radili u dve grupe kako u učionici ne bi bilo više od devet đaka. Pravi ispit očekuje ih za dve nedelje.

Prva nedelja juna u osnovnim školama rezervisana je za osmake. Pošto su doneli urađene zadatke kombinovanog testa i testa iz maternjeg jezika, radili su simulaciju testa iz matematike.Za rešavanje im je dozvoljeno dva sata, kao na pravom ispitu.

Đaci kažu da su zadaci iz probnog testa bili laši nego prošle godine, ali teži od onih koje su radili u onlajn testu.

„Zadaci sada nisu bili mnogo teški. Već nekoliko meseci se spremam. Intezivno radim zbirke koje je Ministarstvo dalo i idem na privatne časove“, kaže jedna učenica.

I drugi kažu da su se snašli dobro i da ima dovoljno vremena da se urade zadaci.

Testovi su rađeni uz sve mere prevencije.

„Prioritet i nama i Ministarstvu je da se obezbedi bezbedni, pre svega zdrastveni uslovi, tako da smo mi ispoštovali sve procedure koje su upućene, učenici test polažu u učionicama, iz škole dežuraju nastavnici, u svakoj učionici je po jedan nastavnik“, kaže direktorka OŠ „Branko Miljković“ iz Niša Tijana Rađenović.

Proba mature je veoma važan korak ka pravom testiranju.

„Učenici se upoznaju sa realnim okolnostima u kojima će se odigravati taj proces i jako je značajno i bitno za njih prosto da prođu kroz sve korake i da znaju šta ih čeka na završnom ispitu“, objašnjava pedagog i pomoćnik direktora OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Beograda Kristina Bulatović.

Nastavak nedelje poslužiće im za popravljanje ocena, a naredna za pripremu završnog ispita na koji izlaze 17. 18. i 19. juna.

Malu maturu polaže oko 66.000 đaka.

RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *