Proboj Solunskog fronta – 15.septembar 1918.godine


Danas se obeležava 103 godina od 15.septembra 1918.godine kada je probijen Solunski front, što se kasnije ispostavilo kao odlučujuće za slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu. Početak kraja Velikog rata označio je proboj Solunskog fronta, čija je dužina bila nekoliko stotina kilometara. Srpska vojska bila je prebačena na ovom frontu već u proleće 1916.godine, posle Albanske golgote i oporavka na Krfu. Sa jedne strane fronta bili su francuski, britanski i srpski vojnici (ruska brigada je povučena posle Oktobarske revolucije u Rusiji), kojima se kasnije pridružio i jedan broj Grka i Italijana, dok su sa druge strane dobro ukopani u rovovima bili austrougarski, nemački i bugarski vojnici.

Već 30.septembra 1916.godine srpska vojska osvojila je Kajmakčalan, najviši vrh planine Nidže, odakle je mogla da vidi svoju zemlju, prvi put posle njenog napuštanja 1915.godine. Nakon toga, Solunski front ostao je sporedno ratište, od tada pa sve do septembra 1918.godine na njemu je vladalo zatišje. Za komandanta Solunskog fronta, u međuvremenu, postavljen je francuski general Franše d’Epere.

Odlučujuće borbe za proboj Solunskog fronta su počele 14.septembra 1918.godine celodnevnom artiljerijskom paljbom savezničkih topova po bugarskim, nemačkim i austrougarskim položajima, da bi u zoru 15.septembra (5.30 časova) posle snažne artiljerijske pripreme krenule u napad divizije pod vođstvom Stepe Stepanovića ( II srpska armija), Petra Bojovića ( I srpska armija) a za njima i ostala vojska. Borba se vodila prsa u prsa, bajonetima na bajonete, i već prvog dana probijeno je 11km fronta, drugog dana širina je bila 40km i time počinje slom Centralnih sila na Solunskom frontu.

Koliki je značaj imala srpska vojska u ovom proboju govori nam i Izveštaj francuskoj vladi, pri proboju fronta Franšea d’Eperea koji saopštava „Operacije se moraju usporavati jer nema komunikacije radi dopremanja hrane francuskim trupama koje napreduju, samo srpskim trupama nisu potrebne komunikacije, oni idu kao oluja – napred“.

Zasluga srpske vojske u proboju Solunskog fronta bila je ogromna i zato mi svake godine sa ponosom obeležamo godišnjicu ovog događaja.

Foto: wikipedia

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *