Produženi boravak u OŠ „Branko Radičević“

Kao odgovor na potrebe zaposlenih roditelja koji nemaju druge mogućnosti za zbrinjavanje dece, u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bujanovcu postoji produženi boravak dece, za učenike prvog i drugog razreda.

Po 30 učenika prvog i drugog razreda svakodnevno provodi vreme u boravku koji po planu i programu ima određene aktivnosti. Dnevni režim rada se zaniva na izradi domaćih zadataka i pružanju pomoći pri učenju do muzičkih, likovnih, dramskih i sportskih aktivnosti. 

 Produženi boravak je oblik organizovanog rada sa učenicima  prvog i drugog razreda i predstavlja mogućnost da deca, pored redovne nastave, budu u školi još jedan deo dana, dok su im roditelji na poslu. Sem toga, produženi boravak je i odgovor na potrebe dece koja kod kuće nemaju pomoć roditelja pri izradi domaćih zadataka.

Za dnevni boravak dece u školi obezbeđen je prostor za višestruke aktivnosti: kompletno opremeljena, prostrana učionica koja obiluje didaktičkim materijalom, igračkama, društvenim igrama, televizorom i računarom, slikarskim materijalom, udobnim nameštajem predviđenim za odmor i rekreaciju.

Samostalnim radom, uz stalnu stručnu i pedagošku pomoć i saradnju sa nastavnikom, učenici organizovano i planski, utvrđuju, produbljuju, primenjuju i usvajaju nova znanja, umenja i navike. Izrada domaćih zadataka se svakodnevno organizuje u određeno vreme.

Po izmirenju školskih obaveza, slobodno vreme je osmišljeno  prema individualnim afinitetima svakog deteta. Aktivnosti u slobodnom vremenu učenika imaju prvenstvo rekreativno-zabavni i stvaralački karakter. Organizuju se na principu potpune slobode izbora, dobrovoljnosti kako bi omogućili da u njima učenici stvaraju, otkrivaju, izražavaju se.

U produženom boravku , dinamika rada je usklađena sa školskim obavezama učenika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *