Projekat svih škola u Bujanovcu – ,,Naš grad, naše škole“


U okviru projekta ,,Naš grad, naše škole“ koji škole u opštini Bujanovac realizuju sa Službom Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa i Grupom 484 uz podršku Pestaloci Dečje fondacije realizovane su aktivnosti sa učenicim i nastavnicima, u cilju jačanja sopstvenih kompetencija za interkulturalno učenje i razvijanje interkulturalnih i društvenih kompetencija mladih ljudi kroz nastavni program i vannastavne aktivnosti.


U prvom polugođu školske 2022/23. realizovane su sledeće aktivnosti u okviru projekta:

  • Sastanak školskih koordinatora sa predstavnicama Pestaloci fondacije i direktorkom Kancelarije Pestaloci fondacije u Srbiji, održan je 11. oktobra 2022. u prostorijama kancelarije Koordinacionog tela. Razgovaralo se o daljim koracima i onome što treba unaprediti u nastavku projekta.

  • Organizovana je studijska poseta odabranim školama osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu. Učesnici studijske posete bili su direktori škola, stručni saradnici i nastavnici, odakle nose veoma lepe utiske i nova iskustva iz multietničkih škola.

  • Akcioni plan Učeničkih parlamenata partnerskih škola. Ideja članova učeničkih parlamenata OŠ ,,Branko Radičević“ i OŠ „Naim Frašeri“ bila je organizovanje akcije prikupljanja humanitarne pomoći za decu predškolskog uzrasta. Završna aktivnost je bila za Dan tolerancije, 16. novembra 2022. godine. Sakupljene igračke i školski pribor su poklonjene grupama za predškolsko vaspitanje koje program realizuju pri OŠ „Branko Radičević“. Tokom predaje sakupljenih igračaka sa mališanima učesnici su crtali i bojili u novim bojankama.

  • Radionice sa učenicima održane su na Ekonomskom fakultetu na temu: ,,Reka zajedničkih reči“ za sve učenike iz partnerskih osnovnih i srednjih škola.

  • Završni događaj druge faze projekta ,,Naš grad, naše škole“ organizovan je 26. decembra 2022. u Domu kulture u Bujanovcu. Cilj zajedničkog okupljanja je bio predstavljanje dosadašnjih rezultata, razmena iskustava i najava novih aktivnosti za naredni period. Prema mišljenju nastavnika i učenika škola koji su učestvovale u projektu, planirani ciljevi iz akcionog plana su ostvareni u potpunosti.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *