Promenite navike: Zbog ovih svakodnevnih grešaka vam je koža suvaDermatolozi otkrivaju svakodnevne navike koje mogu da budu uzrok suve kože.

Tuširate se previše toplom vodom

Posebno kada je napolju hladnije, prija nam tuširanje nešto toplijom vodom. Ali, ovaj naizgled bezopasan čin krivac je za suvu kožu.

„Izloženost kože vodi, posebno vrućoj vodi, ispira prirodna ulja i oštećuje zaštitni sloj kože“, objašnjava dermatolog Džošua Zajkner.

Da biste to sprečili, gledajte da tuširanje ne traje duže od deset minuta i da voda ne bude baš previše topla.

Koristite jak sapun

Sapun i voda su sasvim dovoljni za tuširanje, ali je važno kakav je sapun koji koristite. Dermatolog savetuje da izbegavate previše jake sapune koji sadrže hemikalije, jer naršavaju prirodnu pH vrednost kože i isušuju je.

Birajte nežnije i što prirodnije sapune, a isto važi i ako koristite kupke.

Previše često radite piling

Piling je dobar za kožu, ali ipak ne bi trebalo da to radite previše često – najbolje je ne više od dva puta nedeljno.

Naime, česti pilinzi dovode do mikroskopskih „cepanja“ na koži, što za rezultat ima zapaljenje, crvenilo, suvu kožu koja se ljušti. Takođe, ako previše često radite piling, time ukljanjate ne samo mrtve ćelije kože, već i zdravu površinu.

Koristite pogrešan losion

Ako imate suvu kožu, verovatno mislite da je dovoljno da je namažete hidratantnim losionom posle tuširanja, ali varate se. Dermatolog dr Džerom Garden kaže da losioni ne pomažu mnogo jer su na bazi vode, a sadrže malo ulja, tako da ih koža brzo upije i oni ispare, ostavljajući je još suvljom.

Umesto toga, preporučuje da koristite kreme i losione koji sadrže vazelin, i da ih nanosite odmah nakon tuširanja.

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *