Promocija dvotomnog izdanja knjige ”Manastir Sveti Prohor Pčinjski – analitički inventar”


Dvotomna publikacija pod nazivom ,,Manastir Sveti Prohor Pčinjski 1903 – 1973 – analitički inventar’’, autora Miroljuba Miše Stojčića, arhivskog savetnika Istorijskog arhiva ,,31. januar’’ u Vranju prikazana je sinoć u sali vranjskog pozorišta, naznačeno je na gradskom sajtu.

Istoričar Dejan Ristić, koji je pisao Uvodnu reč za ovo delo, govorio je o vrednostima Stojčićevog rada i svemu što se našlo u knjizi, ali i o neophodnosti podizanja svesti o čuvanju našeg nacionalnog blaga i identiteta.

,,Ovo izdanje vodi nas kroz tragična razdoblja balkanskih i oba svetska rata, kao i kroz periode obeležene postojanjem različitih državnih, ideoloških, kulturoloških i identitetskih entiteta, što se ogleda u činjenici da najstarija arhivska jedinica predstavljena u ovom dvotomnom zborniku pripada razdoblju Osmanskog carstva, dok najmlađa potiče iz perioda SFRJ”, rekao je Ristić.

Na promociji je pročitano pismo recenzenta knjige dr Radovana Pilipovića, direktora Arhiva SPC, koji je naglasio “da su manastiri istinski čuvari istorijskog i nacionalnog sećanja, a da arhivska teorija i praksa ne mogu bez onih riznica koji takvi duhovni centri stvaraju i poseduju” i da zato leži značaj ove knige na polju čuvanja starih spisa, koja je dodatno obogatila stručnu arhivističku literaturu.

Miroljub Stojičić, autor knjige, naglasio je da je na ovom projektu radio 6 godina.

,,Кategorisan kao arhivski fond od velikog značaja, fond manastira Svetog Prohora Pčinjskog predstavlja jedan od najznačajnih fondova koji se čuvaju u Istorijskom arhivu „31. januar” u Vranju. U ove dve knjige, na nešto više od 800 strana, dati su opisi 76 knjiga i 2.182 arhivska predmeta. Uvidevši obim ovog fonda, a pri tom znajući i njegov značaj, odlučio sam da ga pripremim za publikovanje, pre svega kako bih budućim istraživačima olakšao pretragu dokumenata’’, rekao je Stojčić predstavljajući knjigu. ,,Velika je privilegija biti u mogućnosti držati u rukama i tumačiti rukopise i tekstove nastale iz pera nekih od najvećih ličnosti naše istorije’’, naglasio je autor.

Publici se na promociji obratio i Borivoje Manasijević, direktor Istorijskog arhiva ,,31. januar’’ Vranje, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što u godini velikog jubileja, 6 decenija pstojanja arhiva, mogu da se pohvale ovako značajnim izdavačkim poduhvatom.

Foto: Fb profil Službe za odnose sa javnošću Grada Vranja

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *