Promocija obrazovanja u okviru projekta “I JA SAM MALALA – obrazovanje je moć” u Bujanovcu

‘’Dečiji centar’’ iz Zaječara danas 30.09.2021., realizovao je u Bujanovcu gostovanje master pravnice Marine Simeunović. Razgovor sa srednjoškolkama/cima bio je od 11.00 sati u Srednjoj školi ”Sezai Suroi” i u 13.00 sati u Stručnoj školi ”Sveti Sava”.

Marina Simeunović prva je gošća u okviru projekta “I JA SAM MALALA – Obrazovanje je moć”. Ona je zvanje Master pravnice stekla je 2018. godine na Fakultetu za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu. Članica je Upravnog odbora Ženske romske mreže Srbije, članica Mreže Romkinja Balkana, istraživačica, osnivačica nekoliko romskih udruženja, pruža različite oblike edukacija u romskom, ženskom i omladinskom pokretu. Pre devet godina osnovala je ”Inicijativu romskih studentkinja”’ koja broji preko 266 studentkinja iz cele Srbije. Ova hrabra mlada žena izborila se za svoje snove, uprkos stereotipima prisutnim u našem društvu. Danas pomaže proces emancipacije i mladih iz romske zajednice i edukuje romsku decu o temama značajnim za njih. Bori se da deca imaju prava na svoj izbor, bori se protiv dečijih brakova. 

Po završetku razgovora sa učenicima izjavila je za Pčinjski 017 Portal:

“Velika mi je čast da sam imala priliku da razgovaram sa mladim devojkama i mladićima iz srednjih škola u Bujanovcu. Ono što je bio cilj zapravo našeg razgovora jeste da ispričamo negde, kroz moju životnu priču, da ih negde ohrabrimo, da je sve prepreke moguće prevazići i da je moguće dostići svoj cilj. Ja kao neko ko potiče iz romske zajednice i neko ko je uspeo da dođe do diplome master pravnice, pokušala sam da ih motivišem da ne odustaju od svojih snova, da pronađu podršku, da pronađu svoje saveznike i da obrazovni put olakšaju a sa druge strane da oni sami budu međusobna podrška jedni drugima, što je zapravo ključna stvar na svakom putu”.

Da podsetimo da je ovim projektom predviđeno da tokom 16 meseci, 24 devojke iz Niša, Bujanovca i Zaječara, budu osnažene i edukovane da kroz razvoj intrepersonalnih i digitalnih veština, promovišu vrednosti obrazovanja u školama, kroz medije i društvene mreže. 

Osnovni cilj projekta je prevencija osipanja iz školskog sistema, podsticanje na ličnu inicijativu za promenom, kao i osnaživanje za učenje i otkrivanje mogućnosti karijernog napredovanja devojaka razvojem njihovih talenata i kapaciteta. Projekat je podržala Ekumenska inicijativa žena iz Omiša.

Selena Ristić Vitomirović, predsednica Dečijeg centra u Zaječaru, rekla je ovim povodom:

“Dečiji centar je organizacija, jedina inkluzivna u Timočkom regionu, a koja radi sa decom i mladima bez obzira na njihove različitosti. Trudimo se da im pružimo jednake šanse za rast i razvoj, tako da smo osnivači prvog Narodnog inkluzivnog festivala u našem regionu koji je zove “ART ZONA ZA SVE”. Ono što radimo trenutno i zašto smo u Bujanovcu jeste projekat “I JA SAM MALALA – Obrazovanje je moć”. Mi kao Dečiji centar već godinama, od kako se Malali Jusufzai desio atentat i koja je ona preživela pokušavamo da deci ispričamo njenu priču u školama i ovaj put smo rešili i da projekat tako nazovemo okupljajući 24 devojčice iz tri grada, iz Bujanovca, Niša i Zaječara, u nadi ćemo ih osvestiti o važnosti obrazovanja, o lošim stranama njihovog napuštanja obrazovnog sistema u toku srednje škole kada se to najčešće događa i sa ciljem da ih osnažimo a da bez obzira na prepreke sa kojima se suočavaju u životu one budu te koje će moći da kažu ja sam ponosna jer sam uspela da se izborim, ja sam za razliku od moje bake ili majke, to uspela. Jako je važno da ima tu podršku iz svog okruženja. Zato smo i danas ovde, dovodimo 4 gošće do decembra da razgovaraju sa decom. Sve te žene su prominentne žene u Srbiji, koje su uspele da svoj put i svoju karijeru izgrade same. Zato je važna motivacija sa te strane, a onda će sve devojčice koje su uključene, iz obe srednje škole u Bujanovcu, proći digitalnu obuku i obuku javnog nastupa i onda ćemo raditi sve zajedno kampanju čitavog proleća”.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *