PROSLAVA 950 godina manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog

Pčinjski portal, 26.05.2021. |

Gotovo milenijumsko molitveno poštovanje Svetog oca Prohora u čiju je čast pre 950 godina podignut manastir na obali reke Pčinje – pravo duhovno blago Srbije će biti krunisano svečanom proslavom 13. juna.

Foto: Eparhija vranjska

Centralna proslava jubileja koja je trebala da bude održana prošle godine, odložena je za 13. jun 2021.godinu (sa početkom u 09h). Molitvenom sabranju u manastiru Svetog Prohora će prisustvovati Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije (koji će načalstvovati svetom Liturgijom), episkopi SPC, politički vrh Srbije, mnogi gosti iz Srbije i okruženja… Pokrovitelj proslave je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će takođe prisustvovati svetoj Liturgiji i proslavi.

Foto: Manastir Prebodobnog Prohora Pčinjskog, proleće 2021. godine.

Podsetimo se da su u 2020.godini čast jubileja (950 godina postojanja manastira Svetog Prohora) održane brojne aktivnosti, međunarodni skupovi i liturgijska sabranja.

Spomenućemo Medjunarodni naučni skup u manastiru Sv.Prohora 25. i 26. septembra gde su teme o manastiru bile podeljene u 3 celine: Teologija i istorija umetnosti, Istorija, Književnost i jezik.

Proslava manastirske slave manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog održana je u subotu (31.10.2020.) i nedelju (01.11.2020.) godine Svetom Arhijerejskom litugrijom pred velikim brojem vernika. Iako je bilo najavljeno prisustvo Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja – on nije prisustvovao zbog sahrane Mitropolita Amfilohija u Podgorici.

Foto: Manastir sv.Prohora Pčinjskog, 01.11.2020.godine.

Zbog povoljne epidemiološke situacije u junu 2021. godine u manastiru će pored molitvenog sabranja biti organizovan i pravi narodni sabor, folkorna i pevačka društva iz Srbije i Makedonije će uveseliti srca prisutnih vernika i bogat kulturno – umetnički program.

Vidimo se u manastiru Prepodobnog Prebodobnog Prohora Pčinjskog, 13. juna 2021.godine!

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *