Prve Olimpijske igre posle Drugog svetkog rata – 29.jul 1948.godine

Organizacija Olimpijskih igara, zakazanih za 1940. godinu, bila je dodeljena Tokiju, ali zbog izbijanja Drugog japanskog-kineskog rata, organizacija je dodeljena Helsinkiju. Međutim, i to takmičenje je otkazano zbog Drugog Svetskog rata. I sa sledećim igrama će biti isto, čiji je domaćin trebalo da bude London 1944.godine

Tako se na Olimpijske igre čekalo punih 12 godina. Poslednje održane bile su one u Berlinu 1936.godine.

Na stadionu „Vembli“ u Londonu, 29.jula 1948.godine, otvorene su prve Olimpijske igre posle Drugog svetskog rata. Trajale su do 14. avgusta 1948. godine i učestvovalo je ukupno 4 104 takmičara.

Glavna junakinja ovih OI bila je holandska atletičarka Fani Blankers Koen. Osvojila je medalje i oborila svetske rekorde, iako je bila trudna.

Proslavio se i Amerikanac Robert Matijas, on je pobedom u desetoboju, sa 17 godina i devet meseci, postao je najmlađi olimpijski šampion svih vremena u atletici.

Takođe u atletici se odlično pokazao i Finac Veiko Huntanen. On je osvojio 3 zlatne medalje, 1 srebrnu i 1 bronzanu.

Što se tiče naših sportista, Jugoslavija je imala 96 predstavnika u 7 disciplina. Osvajači medalja bili su fudbaleri i bacač kladiva Ivan Gubijan.

Naša fudbalska reprezentacija je do finala stigla pobedama nad Luksemburgom, Turskom i Velikom Britanijom. U poslednjem meču poražena je od Švedske rezultatom 3:1.

Pored srebrne medalje, ono po čemu je Gubijan ostao upamćen je nova tehnika izbačaja kladiva. Do tada su većina takmičara izbacivali kladivo posle drugog ili trećeg okreta, a Gubijan je to radio posle četvrtog. Ova Gubijanova tehnika se i danas koristi.

Foto: wikipedia i reprezentacija.rs

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *