Prvi lutkarski komad iz Vranja ide na međunarodnom festivalu u Sarajevu


Lutkarska predstava Nerođena devojka, koju je na scenu vranjskog teatra postavio Darko Kovačovski, uvrštena je u takmičarski program 8. Međunarodnog festivala dječje umjetnosti – FEDU, koji se održava od 2. do 7. maja u Sarajevu. Selekciju takmičarskog programa, osim vranjske, prošlo je još devet predstava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, saopšteno je iz Pozorišta  Bora Stanković.

Nerođena devojka svoju premijeru imala je tokom ove pozorišne sezone, kao nešto sasvim novo na repertoaru vranjskog teatra. Reditelj Darko Kovačovski potpisuje i tekst za ovaj lutkarski komad, dok je scenografiju, kostime i lutke izradila Nađa Vasileva. U predstavi su angažovani glumci Žetica Dejanović, Jelena Filipović, Marko Petričević, Marko Nikolić i Jovan Veljković.

Osmi Festival dječije umjetnosti (FEDU) u Sarajevu je internacionalni, multidisciplinarni umetnički festival takmičarskog karaktera koji razvija dečje stvaralaštvo i stvaralaštvo za decu i mlade, afirmiše autorski izraz i neguje komplementarnost različitih stilskih obrazaca. Nagrade se dodeljuju u četiri kategorije: teatar, književnost, muzička i likovna umetnost. U oblasti Teatar – takmičarski pozorišni program dodijeljuju se nagrade Grand prix pod nazivom Aidin Maslačak teatar – najbolja predstava, najbolji glumac i glumica, najbolja režija, dramski tekst, scenografija i kostim. Takođe, i publika dodeljuje nagradu pod nazivom Najjači aplauz.

Foto: Fb profil Pozorište Bora Stanković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *