RECEPT: Tulumbe


Sastojci

  Za 30 osoba

  • testo
  • 400 g brašna
  • 400 ml vode
  • 150 ml ulja
  • 5 jaja
  • 1 kašika šećera
  • 1 mala kašicia soli
  • Ulje za prženje
  • Agda
  • 1 litar vode
  • 600 g šećera
  • 1/2 limuna

Priprema

1. Staviti vodu, ulje, šećer i so da prokuva.

Kad prokuva ugasiti šporet, pa dodati brašno i mešati da bude gušća smesa. Ostaviti smesu da se ohladi.

Kad se smesa dobro ohladi stavljati jedno po jedno jaje i mesati dobro da se smesa ujednači. Znači, ne sme biti trag jaja. Smesa se lepi za ruke i najbolje je rukama mešati i to što duže to bolja smesa bude.

2. Stavljati smesu u kalup za tulumbe i praviti zeljene oblike veće ili manje u toplo ulje, nikako previše vruće. Temperatura treba biti manja, nikako jaka. Mogu se koristiti makaze za sečenje. Pržiti ih nekoliko minuta da dobiju lepu žućkastu boju. Pazite da vam ne izgore.

3. Napraviti agdu tako sto ce te staviti vodu, šećer i limun da se kuva sve dok se šećer ne ukuva. Agda je gotova kad polako klizi sa kašike. Ostaviti agdu da se ohladi. Vruće tulumbe tj. iz posude stavljati u hladnu agdu. Ostaviti nekoliko minuta pa ih onda stavljati u željenu posudu. 

Posluživanje

Napomena:

Tulumbe trebaju da budu tvrde spolja a malo više prazne i mekane iznutra. 

I jos nešto, u ovaj recept ne ide prašak za pecivo, tako da znate da nije zaboravljen u stastojke.

 Znači, ulje zagrejati pa smanjiti temperaturu, jer ulje ne sme biti niti previše vruće, niti hladno. Isto tako koristite makaze da ih sečete. Tulumbe bi se trebale same okrećati kad se prže u ulju, ali možete i vi s vilicom okrenuti ih da ne izgore. Jos nešto, ako želite slađu agdu dodajte više šećera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *