Ričard Grenel na Merdaru

Na početku svog obraćanja na administrativnom prelazu Merdare, Ričard Grenel je naglasio da on više ne radi za američku vladu, da je ovde privatno i da je, kao i mnogi Amerikanci, frustriran zbog neimplementiranja Vašingtonskog sporazuma.

“Imali smo istorijski sporazum, ekonomski sporazum koji je ispregovaran za ljude koji žive ovde. To nije politički dogovor već se isključivo ticao ekonomskog razvoja. Mi smo videli da se previše mladih iselilo u Nemačku, Mađarsku, Poljsku jer nisu mogli da nađu posao ovde. Mi smo ovim sporazumom želeli da donesemo dobro plaćene poslove u ovaj region”, izjavio je Grenel.

Grenel je rekao da u regionu opstaje ideja o produženom konfliktu i nisam siguran da razumete šta to znači. Mnogi na zapadu veruju da ovde još traju sukobi i biznis zato ne ulazi.

Kao specijalni izaslanik Donalda Trampa, rekao je da se očekivala implementacija tog ekonomskog sporazuma, i da je zamrzavanje kampanje o statusnom pitanju jedna od ključnih tačaka, prenosi RTS.

“To je trebalo da omogući da se na godinu dana obnovi vazdušna veza između Prištine i Beograda, otvore železničke i putne linije, ukinu granice i omogući protok robe. Za poslednjih 14 meseci to bi omogućilo dolazak američkih i drugih investitora sa zapada i stvorilo bi nova radna mesta. Ovde se ne radi o Trampu niti o vladama, ovde se radi o ljudima, mladim ljudima koje smo želeli da zadržimo u ovom regionu dobro plaćenim poslovima”, istakao je Grenel.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *