Rolat od mlevenog mesa sa jajima




Rolat od mesa ili mesna štruca ili rolat od mlevenog mesa, kako god da ga nazivate, svaki se pravi manje ili više isto. Naravno u zavisnosti od ukusa, što i jeste osnovna odlika domaće, jednostavne hrane.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg mlevenog mesa (junećeg, svinjskog, ili mešanog),
  • 2 velika parčeta starog hleba – samo sredina,
  • 1 dl mleka,
  • 6 jaja,
  • malo ulja,
  • crvena mlevena paprika,
  • so i biber.

Napomena:

U zavisnosti od toga koliko je suv hleb može vam biti potrebno manje ili više mleka.

Priprema:

Hleb prelijte mlekom i ostavite da omekša.

Jaja kuvajte najduže 5 minuta od trenutka kad voda provri. Posle 5 minuta kuvanja, prelijte ih hladnom vodom i ostavite ih da se ohlade dovoljno da možete da ih ogulite. Ovo vreme kuvanja je idealno ako hoćete da žumance ostane lepo narandžasto i da se ne prekuva. Ako želite da jaja budu rovitija, možete ih kuvati i svega 3 minuta, ali će vam biti teže da ih ogulite.

Mleveno meso stavite u činiju, posolite, pobiberite dodajte alevu papriku, isceđen omekšali hleb i sve dobro umesite. Umešenu smesu stavite na najlonsku foliju i rastanjite na 1 cm debljine (otprilike). U sredinu preko mesa poslažite skuvana i ogluljena jaja kojima ste odsekli vrhove. Ovo poslednje je zbog toga da biste na preseku rolata uvek imali podjednako belanaca i žumanaca. Ako vam to nije bitno, onda možete ostaviti cela jaja.

Uz pomoć folije podnignite meso s oba kraja i umotajte u rolat, tako da jaja ostanu u sredini. Ako je smesa previše mekana i ako mislite da će vam biti teško da sve odmotate, ostavite je da odstoji u frižideru 1-2 sata dok se ne stegne.

Napravljen rolat izvadite iz folije, stavite u tepsiju, ako želite zajedno sa krompirom i pecite u rerni zagrejanoj na 220°C oko 30-45 minuta (što zavisi i od rerne).

Izvor: Kuvarancije.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *