Samogasivi papir od sledeće godine obavezan za sve cigarete

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će sve cigarete koje se stavljaju na tržište Srbije posle 1. januara 2023. godine morati da budu proizvedene sa samogasivim papirom.

U saopštenju se navodi da se one cigarete koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda mogu naći u maloprodajama do isteka zaliha isključivo ako su nabavljene pre tog datuma, što će prodavci dokazivati tržišnoj inspekciji na njihov zahtev.

Tokom pripreme Pravilnika o utvrđivanju Liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, Ministarstvo privrede intenzivno je sarađivalo sa predstavnicima velikih proizvođača cigareta – British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI), Philip Morris International (PMI) i predstavnicima Privredne komore Srbije.

Početkom 2020. godine sa navedenim proizvođačima postignut je konsenzus o tome da je radi blagovremene pripreme proizvodnje prema novim zahtevima za papir potrebno predvideti prelazni period od dve godine.

Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran je 2021. godine, dok odredbe vezane za samogasivi papir počinju da se primenjuju 1. januara 2023. godine.

Pravilnik prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete.

Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije, objavljene u Službenom listu EU 2020. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *