Saradnja među opštinama jedan od pokretača razvoja lokalnih zajednica

Državna sekretarka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Maja Mačužić Puzić danas je na sastanku Mreže načelnika uprava gradova, opština i gradskih opština, izjavila da je međuopštinska saradnja jedan od najvažnijih reformskih pravaca funkcionalnog unapređenja lokalne samouprave, koji će u značajnoj meri poboljšati kvalitet života građana i pojeftiniti usluge na lokalu kao i uopšte, ravnomernog regionalnog razvoja zemlje.

Ona je ukazala da je mogućnost saradnje gradova i opština obezbeđena izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi iz 2018. godine, sa ciljem da ih dodatno motiviše na udruživanje.

Prema njenim rečima, resorno ministarstvo, uz podršku Vlade Švajcarske, uspostavilo i Fond za međuopštinsku saradnju, kroz koji je do sada podržano 16 projekata, odnosno čak 53 međuopštinska partnerstva.

Na ovaj način, kako je objasnila, udruživanjem ljudskih, tehničko-tehnoloških i finansijskih resursa i organizacijom zajedničkih korisnički orijentisanih službi olakšavamo funkcionisanje lokalnih samouprava, građanima pružamo bolje uslove života i rada i gradimo upravu po meri svih nas.

Sastanak Mreže načelnika uprava gradova, opština i gradskih opština organizovao je SKGO u okviru programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu”, koji podržava Vlada Švajcarske.

Učesnici skupa su ovom prilikom dobili smernice za osnivanje međuopštinskih privrednih subjekata, a predstavljeni su im i modeli sporazuma i ugovora o njihovom osnivanju.

Foto: Srbija.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *