Sastanak ministra Selakovića sa generalnim sekretarom Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN)


Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Džakarti da Srbija sa velikom pažnjom prati aktivnosti Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN), sa kojom deli zajedničke vrednosti i političke principe.

Šef srpske diplomatije, koji se drugog dana posete Indoneziji sastao sa generalnim sekretarom ASEAN-a Lim Džok Hojom, rekao je da se te vrednosti i principi zasnivaju na uzajamnom poštovanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja i nacionalnog identiteta svih naroda.

Prema njegovim rečima, oni se temelje i na nemešanju u unutrašnje stvari drugih država, zalaganju za prevazilaženje svih razlika mirnim putem, uz podsticanje sveobuhvatnog napretka.

Ministar je upoznao sagovornika sa političkom situacijom u našem regionu, naročito sa rezultatima ekonomskih reformi u Srbiji, prenevši da je naša zemlja jasno opredeljena za produbljivanje saradnje i partnerstva sa tom asocijacijom, naznačeno je na sajtu resornog Ministarstva.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je poseta Indoneziji početak ture u tom regionu i da će se u narednom periodu nastaviti sa intenziviranjem kontakata i posetama zemljama članicama ASEAN-a.

On je naveo podatak da je trgovinska razmena Srbije sa zemljama članicama ASEAN-a prethodne godine iznosila 621 milion dolara, od čega najviše sa Vijetnamom, Indonezijom i Malezijom.

U pitanju je 95 odsto uvoz Srbije iz zemalja članica ASEAN-a, ali smo zainteresovani da se taj odnos promeni i da se naša saradnja ojača u brojnim oblastima, istakao je Selaković.

Sastankom u sedištu ASEAN-a, Selaković je završio dvodnevnu posetu Džakarti, gde je juče razgovarao sa predsednikom Indonezije Đokom Vidodom i ministarkom spoljnih poslova Retno Marsudi, kao i sa predstavnicima nacionalnih prehrambenih kompanija te zemlje.

Foto: msp.gov.rs

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *