Sećanje na NATO zločine u Vranju

U Maloj galeriji Narodnog muzeja u Vranju, otvorena je izložba „Vranje pamti NATO zločine 1999-2019“, kojom je počeo program obeležavanja 20 godina od početka NATO agresije.

Na preko stotinak slika prikazana su razaranja i posledice ubojitih dejstava avionskih bombi na vojne i civilne ciljeve.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković u svom obraćanju prisutnima kazao je da je svaki od 78 dana provedenih pod bombama gušio radost, snove, osmehe porodica nedužnih, časnih i nikada prežaljenih.


Agresorska nedela svakim danom dobijala su sve užasnije obrise, a svaki napad i ubistvo civila,  NATO alijansa menjala je prostim terminom –  „kolateralna šteta“.

U te dve reči, kao opravdanje, stajala je smrt ljudi, smrt dece, stajalo je zgarište, stajala je crnina – rekao je Milenković.

On je dodao da iako nijedna slika nikada neće moći u potpunosti da posvedoči o strahoti koja je gasila jednu budućnost, ova kolekcija fotografija je bitna kako se ne bi zaboravila istorijska istina.

– Svaka od stotinak izloženih slika predstavlja trenutak jednog zlog vremena koja govori o svoj težini boli, patnje, gubitka i žalosti.

Svaki prikaz tog trenutka nosi istinsku ličnu i kolektivnu tragediju svakog srpskog doma – naglasio je gradonačelnik.

O samoj postavci i motivima koji su izabrani kao priča za izložbu govorila je Branka Janačković kao jedan od autora izložbe.

Izložbu su zajednički organizovali Grad Vranje, JU Istorijski arhiv „31. Januar“ i „SUBNOR“ Vranje.

Vest preuzeta sa sajta: OK Radio.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *