Selaković održao više bilateralnih sastanaka u sedištu UN

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je, na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, sa 20 šefova diplomatija.

Nedelja u kojoj se održava generalna debata u okviru tekućeg zasedanja biće prilika za razgovore o širokoj lepezi geopolitičkih pitanja, ali i za konkretne bilateralne inicijative i rad na produbljivanju odnosa sa državama čiji ministri spoljnih poslova učestvuju na ovom događaju.

Selaković je imao duže bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Sijera Leonea, Maldiva, Alžira, Uzbekistana, Venecuele, Eritreje i Jordana, ali i niz kraćih susreta sa kolegama iz El Salvadora, Rumunije, Iraka, Severne Makedonije, Danske, Egipta, Indonezije, Kipra, Libije, Ruande, Tanzanije, Indije i Malezije.

On je upoznao sagovornike sa našim ekonomskim rezultatima i uspešno sprovedenim reformskim procesima u proteklih desetak godina, kao i sa željom da unapređujemo bilateralne odnose sa državama širom sveta, i to na osnovama obostranog uvažavanja i razumevanja i poštovanja temeljnih principa međunarodno-pravnog poretka.

Razgovori u Njujorku bili su prilika i za iznošenje pozicija po pitanju Kosova i Metohije i pojašnjavanje vrednosti na kojima Srbija gradi borbu za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Selaković je tom prilikom poručio da je naša zemlja otvorena za snaženje ekonomskih veza i razmenu iskustava sa prijateljskim i partnerskim zemljama, a razgovori su bili prilika i za pokretanje niza konkretnih inicijativa.

Tokom razgovora u Njujorku upućeno je i više zvaničnih poziva za posete Srbiji na visokom i najvišem nivou, kao i za potpisivanje Memoranduma o političkim konsultacijama sa Uzbekistanom i Jordanom.

Selaković će, kako je planirano, do kraja ove nedelje u sedištu UN imati više desetina bilateralnih sastanaka sa kolegama iz čitavog sveta, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *