Slatko, ukusna srpska dobrodošlica



Sigurno ste se čuli priče o srpskoj ljubaznosti, gostoprimstvu i srdačnosti. A da li ste znali da je njihov sastavni deo i topla dobrodošlica, koju obavezno prati domaće slatko od šljiva? Od ovog voća pravi se i čuvena šljivovica, a mi vam ovoga puta predstavljamo recept za najslađe slatko!

Sastojci:

  • 1 kg šljiva
  • 1 kg šećera
  • sok od limuna
  • vanila
  • list rozetle

Priprema:

Slatko pravite od zdravih šljiva koje treba oljuštiti i staviti u krečnu vodu.Za krečnu vodu rastvorite 250 g kreča u 2 l vode, dobro izmešajte i sipajte još 2 l vode. Ostavite da se kreč staloži, pa odlijte bistru tečnost (krečnu vodu) u koju se stavljaju šljive.

Šljive držite u krečnoj vodi najmanje sat vremena.Zatim ih dobro operite i izvadite koštice. Od šećera i 1-2 čaše vode skuvajte sirup (na tihoj vatri) do gustine meda, dodajte vanilu, kolutove limuna i kašiku razređene limunske kiseline.

Pripremljene plodove šljiva kuvajte u sirupu oko 25 minuta, pa na kraju dodajte listove rozetle. Skinite s vatre, pokrijte vlažnim čistim platnom i kad se sasvim ohladi, sipajte u tegle.

Prijatno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *