Slava Sv. surduličkih mučenika – Branislav Popović, organizator skupa

U hramu Svetog Georgija u Surdulici obeležena je slava Svetih surduličkih mučenika. Nakon liturgije obavljeno je rezanje slavskog kolača i izabran kum slave za narednu godinu.


Prisutnima se obratio predsednik Okružnog odbora potomaka ratnika iz oslobodilačkih ratova Srbije, dr. Branislav Popović, kao organizator ovog skupa.

Srbi su narod koji pretrpljeno zlo brzo zaboravlja, i možda smo baš zato nebeski narod. Navikli smo da praštamo i koliko god nemali za tuđe ne posežemo. Zato smo oduvek svirepo kažnjavani, zarad drugih cehove plaćali, bili su potrebni vekovi da se deo strahota Jasenovca prikaže jer je sramota biti žrtva, kad već nema stida i pokajanja zločinaca. Na primeru Jasenovca pokazano je koliko je vredno da se mučenička smrt nevinih žrtava makar pominje. Da i naši potomci znaju koliko su suze i krvi njihovi preci prolili za trenutke mira i slobode. O Surdulici se malo zna, nekada palanka a danas mala varošica, međutim ono što se nezna je da je Surdulica srpski Jasenovac u Prvom svteskom ratu, rekao je dr. Popović.


Njegovo celo obraćanje možete pogledati klikom na link https://youtu.be/vKNq12Pdvjs


Za dan praznovanja Mučenika surduličkih, Sveti Arhijerejski Sabor je odredio 29. maj, dan kada su njihove svete mošti pohranjene u spomen-kosturnicu 2010. godine. Reč je o više hiljada stradalih, čije su mošti bile pohranjene u spomen-kosturnici u Surdulici, koja je podignuta 1924. godine.


Bugarski okupatori su 1943. godine srušili do temelja spomen-kosturnicu, a mošti su zakopali na više lokacija u Surdulici.

Prilikom izgradnje porodične grobnice, pronađene su mošti mučenika na surduličkom Starom groblju.

Na inicijativu  Crkvene opštine Surdulica i Eparhije vranjske 29. maja 2010. godine mošti  su svečano prenete, vraćene i pohranjene u spomen-kosturnicu.

Foto: Pčinjski 017 Portal

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *