Sobno cveće koje ne zahteva previše nege: Nekim zelenim lepoticama je potrebno samo malo svetla, malo vode i mnogo ljubavi

Mnogi ljubitelji biljaka se i pored želje da oplemene svoj prostor nekim od zelenih lepotica ipak ne odluče na to upravo zbog nege koju biljke zahtevaju. A svi se možemo složiti sa tim da cveće svakom prostoru daje dušu. Ukoliko želite da u svoj dom unesete tračak prirode, a nemate mnogo vremena i iskustva sa hortikulturom, predstavljamo vam nekoliko sobnih biljaka koje vam nikada neće propasti. Sve što im je poterebno je: malo svetla, malo vode i naravno vaša ljubav.

KRASULA

Japansko drvo novca, ili krasula je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka. Ova specifična lepotica pripada skulentima i nema velike zahteve. Potrebno je samo da joj obezbedite dovoljno svetlosti i da je ne držite na promaji. Krasula ima mesnate, sjajne listove koji na uglovima mogu da razviju i crvenu nijansu ako je biljka dosta izložena sunčevoj svetlosti. Veoma je otporna na bolesti i paraziti je retko napadaju. Razmnožava se preko resnice ili lista, dovoljno je da stavite resnicu ili list u supstrat i oni će vrlo brzo okoreniti. Preko leta se zaliva jednom nedeljno, a preko zime jednom mesečno, nekada i ređe. Ukoliko nemate naviku da redovno zalivate svoje cveće, ova biljka je idealna za vas.

ŠEFLERA

Tropska lepotica poznata i kao „kišobran drvo“ vodi poreklo iz suptropskih delova Australije i veoma je jednostavna za održavanje. Prija joj svetlo, ali vrlo dobro podnosi i polusenku. Ipak, ne podnosi direktne zrake sunca. Optimalna temperatura koja joj najviše odgovara je od 10 do 25 stepeni. Peko leta zahteva zalivanje 2 – 3 puta u toku nedelje, dok bi u zimskom periodu trebala da bude zalivena samo kada joj je zemlja suva ili veoma malo vlažna. Šeflera može da naraste i do 2m, ukoliko želite manju varijantu, odsecite joj vrh i prestaće da raste, a počeće da se grana. Preporučuje se brisanje listova mekanom, vlažnom krpom, kako bi list pravilno uzimao svetlost i kiseonik. Takođe, ova lepotica voli vlažnost, pa bi bilo poželjno da je, s vremena, na vreme orošavate. Otporna je na većinu bolesti i razmnožava se resnicom.

ZLATNA PUZAVICA

Ukoliko želite da dekorišite police ili stepenište, ova prelepa biljka, poreklom iz Australije je pravi izbor za vas. Česta imena za ovu predivnu puzavicu su i „đavolji bršljan“, ili „biljka novca“. Kako raste, tako se „kači“ za predmete svojim korenom, pa je zato idealna za dekoraciju vitrina, polica ili ogradu od stepeništa. U sobnim uslovima, ova biljka može da naraste do 5m, a u divljini i do 20. Veoma je otporna na promene u klimi, ali joj, ipak, najviše odgovara temperatura od 9 do 24 stepeni. Jednako dobro podnosi svetlo, kao i polusenku. Nju je potrebno zalivati 2 puta nedeljno tokom leta, a tokom zime na desetak dana, ili kada je zemljište suvo. Ono što je specifično za ovu biljku je to što može živeti i u vodi, dovoljno je da nabavite resnicu, koju potom stavite u staklenu vazu, ili teglu i biljka će bez problema okoreniti i nastaviti da raste, naravno, potrebno je menjati vodu na 5 do 7 dana.

ZAMIJA

Egzotična, zimzelena lepotica koja će svojim neobičnim i predivnim izgledom dekorisati bilo koji prostor. Ono što je najviše izdvaja od drugog sobnog cveća je to što ova lepotica više voli senovita mesta od svetlih. Idealna je za prostore do kojih sunčevi zraci ne dopiru mnogo. Voli toplije prostorije u kojima temperatura može da varira od 14 do 26 stepeni. Smatra se da spada u biljke koje pročišćavaju vazduh i donose dobru energiju. Ova biljka ne podnosi mnogo vlage, pa je leti treba zalivati na 10ak dana, a zimi jednom mesečno, zato je idealna za ljude koji nemaju mnogo vremena.

KAKTUSI

I naravno, ubedljivo najjednostavnije biljke za uzgajanje su, svakako kaktusi. Iako su neki nižeg rasta, a neki mogu da narastu i do 2m u visinu, uglavnom su svi veoma jednostavni za negu. Odgovaraju im i svetla i tamnija mesta, iako preferiraju svetlija. Ne zahtevaju često zalivanje, pa ćete nekada i zaboraviti da ih imate, a oni će, idalje biti prelepi. Ipak, se u toku leta preporučuje zalivanje jednom u 2 nedelje, dok u zimskom periodu možete da ih zalivate i jednom u 2 meseca. Ovi „kraljevi pustinje“ će vam ulepšati svaki prostor, a zauzvrat će tražiti samo vašu ljubav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *