SPECIJALNA BOLNICA ZA REHABILITACIJU – BUJANOVAČKA BANJA (TRI BANJE U JEDNOJ)

  Bujanovačka banja raspolaže najsavremenijim aparatima za dijagnostiku i lečenje. Pri lečenju se koriste voda, gas i lekovito blato (peloid). Poseduje nekoliko termomineralnih izvora. Najpoznatiji izvor u Bujanovačkoj banji ima temperaturu od 43°C. Njegova lekovita sredstva iskorišćavaju se kupanjem u kadi ili bazenu.

Foto: Pčinjski 017 Portal

Širok je spektar bolesti kojima pogoduje topli efekat ovih mineralnih voda. Terapije ovom vodom se preporučuju kod reumatske bolesti (spondiloza, artroza zglobova, hronični reumatizam, Behterevljeva bolest, diskopatija)  kod neuroloških oboljenja (neuralgija, išijalgija, centralna i periferna oduzetost) takođe kod problema sa kardiovaskularnim sistemom i organima za varenje, ali i kod mnogih kožnih i ginekoloških bolesti.

Foto: FB stranica Bujanovačke banje

Bujanovačka banja je poznata po blatu vulkanskog porekla, koje se takođe može upotrebiti za proizvodnju nekih kozmetičkih preparata. Pored blata, ističe se kao jedina banja u našoj zemlji koja koristi najsavremenije metode u lečenju prirodnim gasom ugljen-dioksidom. Primena ovog gasa izuzetna je u lečenju bolesti poput angine pektoris, kao i kod periferne ateroskleroze. Gas se u vidu mehurića oslobađa iz ugljene kiseline i podstiče cirkulaciju i jačanje zidova krvnih sudova. Neke od terapija koje se ovde sprovode, pored hidroterapije, peloidne i gasne terapije, su: elektroterapija, fizikalna-kineziterapija i masaže.

Ova banja smeštena je na svega 3 km od Bujanovca, pored samog Koridora 10, a 360 km južno od Beograda. Izgradnja je počela 1969. godine, a nova zgrada svečano puštena u rad septembra 1984. godine.

Foto: FB stranica Bujanovačke banje

Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju „Vrelo“ pored terapijskih usluga nudi i ugostiteljske. Ova ustanova poseduje hotelski deo koji ima 180 ležajeva i dve sale.

Usluge ove specijalne bolnice mogu koristiti sve kategorije stanovništva, uz određene olakšice u plaćanju. U periodu od 3.maja do 31.oktobra 2019. godine pacijenti mogu iskoristiti specijalnu ponudu za boravak u Bujanovačkoj banji po ceni od 1940 din.

Piše: Milica Zlatković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *