Specijalno priznanje O.D.”BILJE PETROVAC“ Sajma etno hrana i piće u 2019. godini

Marko Mihajlović

Pčinjski okrug, Bujanovac, Trgovište, 15. decembar 2019. (PČINJSKI 017 – PORTAL) –  O.D.”BILJE PETROVAC“  je dobilo Specijalno priznanje na Sajmu etno hrana i piće u 2019. godini u robnoj grupi „PROIZVODI OD VOĆA I POVRĆA“ podgrupa „ZAČINSKE SMEŠE I LEKOVITO BILJE“ za proizvod čaj od nane.

Preduzeće O.D. „BILJE PETROVAC“ selo Petrovac, Opština Trgovište je malo porodično preduzeće koje je osnovano 1994. godine sa sedištem u selu Petrovac, Opština Trgovište odakle porodica Mihajlović vodi svoje poreklo. Bavi se proizvodnjom, preradom i prometom lekovitog bilja. Na 14. međunarodnom sajmu Etno hrane i pića u Beogradu dobili su specijalno priznanje u robnoj grupi „PROIZVODI OD VOĆA I POVRĆA“ pod grupa „ZAČINSKE SMEŠE I LEKOVITO BILJE“ za proizvod „čaj od nane“.„Stečeno priznanje je rezultat dugogodišnjeg rada porodice Mihajlović. Od 1984. godine na njivama pored reke Južne Morave u Opštini Bujanovac proizvodimo čaj od nane i do 1994. godine bili smo kooperanti za firme „ZDRAVLJE„ – Leskovac,  „ALKALOID“ –  Skoplje i „FARMAKOS“  – Prizren. Sadni materijal smo nabavili sa oglednog polja kojim upravlja Institut „Josif Pančić“ u Pančevu i bili u stalnom kontaktu sa agronomima i profesorima sa Instituta. Zbog visokog kvaliteta čaja od nane koji smo proizvodili nama su na njivama dolazili zaposleni iz pomenutih farmaceutskih kuća za koje smo bili kooperanti da vide kako mi uspevamo da dobijemo visoki kvalitet čaja. Od 1994. godine kada registrujemo firmu isti čaj od nane pakujemo u kesicama od 30 grama list nane i imamo filter kesicu u kojoj je samleven list nane.  Da bi se došlo do ovog priznanja sa sajma bilo je potrebno 35. godina upornog i temeljnog rada na njivi počev od sadnje i ručnog plevenja, odnosno odstranjivanja korova sa njive do sušenja na promaji i u hladovini, kao i odvajanja stabljike, crnih i žutih listova čaja od zelenog i kvalitetnog lista“, ističe Marko Mihajlović.

Marko, Nikola i Đorđe Mihajlović

Pored rada u malim porodičnim preduzećima kao što je O.D. „BILJE PETROVAC“ postoji još jedan veoma bitan i presudan faktor a to je sloga i jedinstvo u samoj porodici sa istim zajedničkim dugoročnim ciljem kada je u pitanju posao. Braća Mihajlovići su zajedno sa njihovim roditeljima to imali i oni su to kod njih izgradili. Tako da je ovo priznanje rezultat složne porodice sa jasnim ciljem i upornim i temeljnim radom. Ovaj posao ima perspektivu i održiv je onoliko koliko su sada tri brata Marko, Nikola i Đorđe sa njihovim porodicama spremni da zajedničkim radom bez merenja ko je koliko danas od njih uradio ili doprineo radu firme uspeju da održe postojeći rezultat i ostvare još veći u budućnosti.

U periodu koji sledi planiraju da pored čajeva koje proizvode, prerađuju i pakuju uvedu i program pakovanja proizvoda iz porodice kokosa, susama, suvog grožđa i njima sličnim.

Nikola Mihajlović

Foto: O.D. „BILJE PETROVAC“  

Piše: Nenad Tasić 

One thought on “Specijalno priznanje O.D.”BILJE PETROVAC“ Sajma etno hrana i piće u 2019. godini

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *