Srbija ima 12 atletičara na Evropskom prvenstvu u Turskoj

Evropsko prvenstvo za seniore i seniorke biće održano u Istanbulu, u Turskoj od 2. do 5. marta 2023. godine, a srpska selekcija imaće 12 predstavnika:

Ivana Vuleta i Milica Gardašević (skok udalj), Armin Sinančević i Asmir Kolašinac i (bacanje kugle), Angelina Topić (skok uvis), Boško Kijanović (400 m), Lazar Anić i Strahinja Jovančević (skok udalj), Elzan Bibić (3000 m), Anja Lukić (60 m prepone), Luka Trgovčević (60 m prepone) i Milana Tirnanić (60 m).

Evropsko prvenstvo održaće se u nedavno renoviraj  “Atakoy Areni” koja je otvorena 2011. godine, ima šest kružnih staza i osam na pravcu, više od 5000 mesta za gledaoce i dodatnih 2000 mesta za VIP osobe, medije, timove, trenere i zvaničnike.

Prva iz srpske takmičarske selekcije na bojno polje izlazi naša najmladja predstavnica Angelina Topić koja će kvalifikacije u skoku uvis imati 2.marta u 17:05 časova, po našem vremenu (Istanbul +2h). Mlada, talentovana i nenadmašiva Angelina Topić nekoliko puta rušila je sopstvene i državne rekorde, poslednji put to je učinila 26. januara 2023, kada je sa nepunih 18 godina uspela da postavi novi seniorski nacionalni rekord i skoči do 1.94 m.

Drugog dana prvenstva u jutarnjim satima (07:10 časova) na zaletišta skoka udalj izaćiće Lazar Anić i Strahinja Jovančević.

Lazar Anić kvalifikovao se kao deveti takmičar po rang listama, a ove godine najbolji rezultat ostvario je na državnom seniorskom prvenstvu kada je skočio 7.82 m.

Strahinja Jovančević na evropskoj rang listi zauzima 15. poziciju, a najbolji rezultat ostvario je na Belgrade Indoor Meeting-u kada je skočio 7.78 m.

Nakon skoka u dalj, očekuju nas kvalifikacije Boška Kijanovića u trci na 400 m od 07:50 časova. Boško je normu za Evropsko prvenstvo ostvario na Svetskom prvenstvu u dvorani koje je održano u Beogradu 2022. godine i kao 14. atletičar planete kvalifikovao se za ovo takmičenje.

Od 10:00 časova drugog dana prvenstva u Istanbulu na programu su kvalifikacije na 60 m, gde ćemo imati našu predstavnicu Milanu Tirnanić. Ona je ušla u istoriju Srbije kao prva devojka koja je obezbedila normu za jedno veliko međunarodno takmičenje na 60 m, kada je 2021. godine trčala na EP u Torinu. Tirnanićka ove godine nastavlja svoj niz učešća na velikim međunarodnim takmičenjima, saopštio je Srpski atletski savez.

U popodnevnim satima drugog dana EP u Turskoj očekuje nas finale u bacanju kugle, gde će naša zemlja imati dva predstavnika: evropskog vicešampiona i prvaka države, Armina Sinančevića i vicešampiona države Asmira Kolašinca.

Armin Sinančević ostvario je normu na Evropskom prvenstvu u Minhenu u avgustu 2022. godine kada je bacio 21.82m. Ove godine najbolji rezultat ostvario je na državnom seniorskom prvenstvu kada je pobedio rezultatom 21.19m.

Asmir Kolašinac kvalifikovao se kao 16. atletičar prema svetskoj rang listi, od ukupno 45 bacača kugle.

Trećeg dana takmičenja očekuje nas nastup u kvalifikacijama još petoro srpskih atletičara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *