Srbija šalje spasilački tim Turskoj

Rano jutros Tursku su zadesila dva zemljotresa. Prvi jačine 7,8 stepeni po Rihteru u blizini granice sa Sirijom, a zatim je usledio još jedan jačine 7,5 na 100 km udaljenosti u centralnoj Turskoj.

Prema poslednjim podacima navodi se da je u 10 tuskih provincija poginulo blizu 1.500 ljudi, a gotovo 8.500 je povređeno, dok je njih 430 poginulo u područjima Sirije pod upravom sirijske vlade, a 1.280 povređeno.

Spasilačke timove šalju skoro sve zemlje sveta, počevši od članica EU, SAD-a, Rusije, Britanije, Kine, zemalja iz regiona, Izraela, Pakistana.

Među spasilačkim timovima biće i tim naše zemlje u vidu Specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova sa 21 pripadnikom i 3 oficira za vezu, potvrđeno je Tanjugu u MUP-u.

Specijalistički timovi upućuju se sa opremom za probijanje i presecanje, podizanje tereta, spasavanje i rad na visini i elektronsku pretragu.

Pripadnici Sektora obučeni su za ovaj vid pretrage i spasavanja iz ruševina, a do sada je opremljeno i obučeno osam Specijalističkih timova sa 140 pripadnika.

Takoće se navodi da su bolnice prepune u Siriji, a potragu za nastradalima i povređenima dodatno otežavaju nepovoljni zimski uslovi.

Oštećeni su i verski i objekti pod zaštitom Uneska.

U razornom zemljotresu jutros u Turskoj nije došlo do oštećenja na naftovodu Kerkuk-Džejhan koji transportuje naftu iz Iraka u Tursku, ni na naftovodu Baku-Tbilisi-Džejhan na kojem svi cevovodi neometano funkcionišu.

Međutim, operacije su suspendovane na naftnom terminalu Ceihan na jugu Turske, saopštila je agencija za transport nafte Tribeka, koju prenosi Tanjug, navodeći da je u toku hitan sastanak posvećen problemu na tom terminalu u istočnom Mediteranu, udaljenom oko 155 kilometara od epicentra potresa, prenosi Rojters.

Dalje se navodi da ni nuklearna elektrana u izgradnji u Akuju nije oštećena u zemljotresu u Turskoj, ali da se i dalje izvode opsežne dijagnostičke mere radi obezbeđivanja nastavka bezbednih operacija izgradnje i ugradnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *