Šta da radite ako dete gleda “gluposti” na Internetu?

TikTok, YouTube, Instagram, sastavni su deo odrastanja naše dece. Evo šta kaže psihoterapeutkinja!

IZVOR: GULIVER / GETTY IMAGES / ISTOCK / GETTY IMAGES PLUS / SHIRONOSOV

Ako dete na Internetu najradije gleda sadržaj koji bi roditelji najblaže definisali kao diskutabilan, često se dolazi do dileme – kako objasniti detetu šta je tu pogrešno? I kako biti siguran da je pogrešno, a ne samo u neskladu sa ukusom roditelja?

Psihoterapeutkinja Tamara Maslovarić rekla je da je razgovor sa decom ključan, i da se ono što roditelji mogu da urade mora prilagoditi uzrastu deteta.

“Na TikToku i drugim društvenim mrežama ima svačega zanimljivog, a ukoliko brinete da li dete gleda neprimeren sadržaj, morate razgovarati sa detetom. Veće su šanse da nađete zajednički jezik ako ga razumete i posavetujete. Neka vam objasni šta mu se tu dopada, i razgovarajte o tome,” rekla je ona.

Roditelji moraju biti upućeni u to šta dete prati na Internetu, gde su popularni razni tvorci sadržaja, kako kod nas, tako i u svetu. Od nekih od njih, roditeljima se “diže kosa na glavi”, ali ih deca i dalje vole i rado gledaju.

Kako skrenuti detetu pažnju, a da to ne bude samo zabrana ili osuda sadržaja?

“Veoma je važno da detetu pružimo podršku i razumevanje, ali i jasno postavljene granice. Internet je danas sastavni deo odrastanja dece,” rekla je ona.

I na Internetu, kao i u životu, postoje rizične situacije u koje dete može doći.

“Dokazano je da adolescenti koji imaju dobre prijatelje, verne drugare pune podrške, manje ulaze u rizične situacije. Isti je slučaj i sa adolescentima koji odrastaju u porodičnoj atmosferi, uz toplinu, stabilnost i poštovanje,” rekla je Maslovarić.

Lakše je na ovu temu razgovarati sa mlađom decom, rekla je ona, jer su ipak poslušnija.

“Mlađa deca će lakše saslušati roditelje, i njima je lakše uvesti restrikcije, nego tinejdžerima. Ali ključ je u razgovoru, da roditelj ne omalovaži to što je detetu zanimljivo, da ne priča da li je to mnogo bolje ili lošije, nego kada je roditelj bio u tom dobu. Često generalizujemo, a zaboravljamo da ni mi kao adolescenti nismo bili ništa bolji, niti pametniji, nego što su deca sada. Ključni su podrška, razumevanje u razgovoru sa detetom i jasno postavljene granice,” rekla je ona.

Mondo.rs

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *