Šta nam donosi konkurs za zamenu stolarije i energetsku sanaciju?

zamena stolarije

Program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji je pokrenut 2021. godine raspisan je i ove godine. Program se sprovodi da bi Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa lokalnim samoupravama pružilo potporu građanima u svrhu primene energetske efikasnosti.

Jedan javni poziv već je bio objavljen prošle godine i tom prilikom subvencionisani su projekti čiji je rezultat ušteda energije i ugradnja solarnih panela. Lokalnim samoupravama je za energetsku efikasnost putem konkursa dodeljeno 224 miliona dinara za zamenu stolarije, peći i kotlova, kao i ugradnju izolacije, te 100 miliona dinara za solarne panele, a još toliko obezbedile su i lokalne samouprave.

Na najnovijem javnom pozivu gradovi i opštine moći će da dobiju od najmanje 25 miliona do najviše 200 miliona dinara, a za direktno subvencionisanje građana moraju da obezbede još najmanje isti toliki iznos koji je dobijen od Ministarstva. Novina je da će Ministarstvo u nerazvijenim odnosno devastiranim opštinama učestvovati sa 70 umesto sa 50 odsto.

Za šta se može iskoristiti novac od subvencija?

Sredstva od subvencija Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova mogu se upotrebiti za sledeće mere energetske efikasnosti:

  • Za zamenu stolarije (spoljnih vrata, prozora i ugradnju zaštite od sunca kao što su roletne i žaluzine), za termičku izolaciju zidova i tavanica, kao i za termoizolaciju krova. Jednom rečju za unapređenje termičkog omotača.
  • Za zamenu i unapređenje termotehničkih sistema odnosno za zamenu kotlova ili peći, za zamenu postojeće ili ugradnju nove cevne mreže. Podsticaji se mogu iskoristiti i za grejna tela, radijatore, toplotne pumpe, kao i ugradnju elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi.
  • Za ugradnju solarnih kolektora
  • Za ugradnju solarnih panela

Da pojasnimo, subvencije obuhvataju i ugradnju solarnih kolektora u svrhe potrošne tople vode, kao i ugradnju solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za potrebe domaćinstva. 

Kako izgleda procedura prijave na konkurs?

Najpre Ministarstvo rudarstva i energetike raspiše javni poziv, da bi potom lokalne samouprave aplicirale i podnele dokumentaciju, a zatim opštine i gradovi kojima je prijava odobrena raspisuju konkurs za izbor firmi za izvođenje radova. Preduzeća – izvođači radova se nakon toga prijavljuju i ako ispunjavaju uslove nalaze se na listi firmi koje su zadovoljile kriterijume i porpise, a na kraju se raspisuje poziv građanima da se prijave. Uslovi koji važe za građanstvo su da objekat bude u vlasništvu osobe koja se prijavljuje, dok je drugi uslov da u objektu neko stanuje. Sledeći korak je odabir firme za ugradnju stolarije koja vlasniku kuće ili stana izdaje predračun koji se traži prilikom predaje prijave na javni poziv. Javni pozivi upućeni vlasnicima stambenih objekata biće raspisani od strane svake opštine pojedinačno. Treba naglasiti da subvencije pokrivaju 50 odsto investicije, a ostatak građani obezbeđuju sami.

Da podsetimo, ispravnu konkursnu dokumentaciju podnelo je 74 opštine, a ceo projekat naišao je na veliko interesovanje građana. Cilj projekta je ušteda energije i njeno racionalno korišćenje, kao i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Planira se da se subvencije ovog tipa odobravaju narednih pet godina, a posredstvom centara za socijalni rad traži se način da subvencije dobiju i socijalno ugrožena domaćinstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *