Šta sve treba da znate kad vozite kroz Grdelicu?

Kolika je maksimalna brzina, kako do motela Predejane i šta ne smete da radite u tunelima?


PČINJSKI OKRUG, 4.maj 2019.Nova deonica Grdelica – Vladičin Han počinje u rejonu sela Oraovica. Ovde više neće biti isključenja na stari magistralni put M1, već se nastavlja pravo novom deonicom u dužini od 26,3 kilometara.

Posle tri kilometra dolazi se do kosine 2 koja je pravila najviše problema putarima. Zato je ovde napravljena galerija dužine 150 metara, kako bi bezbednost bila potpuna.

U nastavku je tunel Predejane dužine 1.073 metra. Opremljen je najmodernijom signalizacijom. Brzina je ograničena na 80 kilometara na sat, ali se vozila ne smeju kretati ni sporije od 30 kilometra na sat.

  • Postoje dva sistema reakcije. Prvo je ako se vozilo kreće ispod 30 kilometara na sat, onda dobija preko razglasa upozorenje na srpskom i engleskom jeziku da ubrza. U slučaju da ne ubrza, na samom ulasku u tunel se nalazi saobraćajna svetlosna signalizacija, koja će preusmeravati saobraćaj na traku koja nije zauzeta. Ako se vozilo zaustavi odmah se aktiviraju ljudi koji će hitno ukloniti to vozilo sa auto -puta – kaže Aleksandar Senić, direktor Sektora za izgradnju “Koridora Srbije”
  • U slučaju požara koji je težak incident u tunelu, osim što će konstantno biti hidrantska mreža pod pritiskom i što će vatrogasci u istom trenutku moći da koriste vodu iz mreže, postojaćće upozorenje za vozače koji pristižu u tunel, konkretno u slučaju požara biće spuštene rampe i neće moći niko da pristupi samom tunelu.

Ceo put obeležen je tzv. vibralinijama koje upozoravaju vozače, ukoliko se uspavaju. Na kraju trase su dva najduža mosta Džemin Do dug 521 metar i vrla dužine 644 metra.

Čitava ova nova deonica prelazi se za oko 20 minuta. Brzina je na ovom delu аuto-puta ograničena na 100 kilometra na sat ispred i u tunelu. Do granice sa Severnom Makedonijom odavde je oko 60 kilometara.

Foto: JP KORIDORI SRBIJE

Piše: NENAD TASIĆ

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *