Stanković: Albanci uzalud uvlače Preševo, Bujanovac i Medveđu u dijalog

Foto: EPA

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković, izjavio je da su provokacije i želje albanskih političara jedno, a da ove tri opštine funkcionišu po Ustavu Srbije, zakonima i međunarodnim konvencijama i da o njima neće biti govora u dijalogu.

Stanković je naglasio da primenu zakona na prostoru tri opštine sporovode rukovodioci lokalnih samouprava i državni organi Srbije uz punu podršku zvaničnika međunarodne zajednice, koji su čvrsti u stavu da o teritoriji Preševa, Bujanovca i Medveđe nije bilo, nema i neće biti razgovora u Briselu niti na bilo kom drugom mestu, s obzirom da je to neotuđivi deo Srbije.

On dodaje da na predstojećim lokalnim izborima u Preševu, uz postignuto jedinstvo, Srbi mogu da ostvare dobar rezultat.

– Ako budu jedinstveni mogu da ostvare rezultat koji žele i koji odgovara broju Srba u Preševu. Srba nema u lokalnoj samoupravi u Bujanovcu, ali su na rukovodećim mestima doma zdravlja, osnovnih i srednjih škola, katastra, poreske uprave, pošte i policije – rekao je Stanković.

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, komentarišući navode o navodnom nedostatku udžbenika za albansko stanovništvo u ovim opštinama, ističe da isključivo Albanci čine lokalnu vlast u Preševu i Bujanovcu a da tri opštine, osim redovnog budžeta, svake godine od države dobiju dodatnih dva miliona evra.

– Albanci isključivo čine lokalnu vlast u Preševu i Bujanovcu, školuju se i informišu na maternjem jeziku, imaju tri poslanika u Skupštini, čine više od 50 odsto policijskog sastava u Preševu, primaju plate i penzije, imaju potpunu slobodu kretanja, veroispovesti – naglasio je Stanković.

Izvor: Vesti online

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *