STEAM powered education-novi projekat OŠ „Branko Radičević“,,STEAM powered education“ je novi projekat OŠ „Branko Radičević“ u okviru programa Erasmus +, u trajanju od 01. marta 2022. do 01. septembra 2023. Projekat u svom fokusu ima jačanje pažnje kod učenika u smeru istraživanja, upoznavanje sa novim alatima za učenje, predstavlja pomoć učenicima da kreativno rešavaju probleme, da razviju veštine koje se mogu primeniti u različitim životnim situacijama i da u praksi primene znanja , kao i kontinuirano napredovanje nastavnika kroz uvođenje novih tehnika u nastavnom procesu. Pored svega navedenog, učenici razvijaju međupredmetne, jezičke i digitalne kompetencije, kao i timski i istraživački rad.

STEAM projekat se nadovezao na prethodni projekat, takođe u okviru Erasmus + programa, u pogledu sticanja vrednih iskustava u razvoju međunarodnih profesionalnih mreža nastavnika. Uspostavljeni su novi kontakti sa kolegama iz raznih krajeva Evrope, a naši učenici će novim projektom dobiti priliku da steknu inovativna i primenljiva iskustva koja će im koristiti za dalji rad i učenje.

Partneri u ovom projektu su ovoga puta iz Bugarske (Škola za talente „Kaanland EOOD“ iz ​Razgrada), koji su ujedno i koordinatori projekta, i Turske (Osnovna škola „Pamukoren Ortaokulu“ iz Nazilija u provinciji Aydin).Kao što je i uobičajeno u programima Erasmus +, i ovaj projekat je predvideo mobolnosti učenika sa svojim nastavnicima (Marija Stojković – nastavnica engleskog jezika i koordinator projekta, Maja Antić Jovanov – pomoćnik direktora škole, Ivana Stojanović– nastavnica engleskog jezika i Slađan Kitanović – nastavnik matematike) u zemljama partnerima, a ono što je posebno u „STEAM powered education“ projektu su i dve online mobilnosti.

Prva mobilnost održana je u gradu Nazili u Turskoj (provincija Aydin) od 19. do 23. septembra. Učešćem u ovojmobilnosti, učenici škole „Branko Radičević“ dobili su priliku da razvijaju stručne veštine u domenu novih tehnologija, pre svega robotike.

Posetili su lokalni kulturni centar „Kuyucak Municipality Pamukören Cultural Center“ gde su učenici i nastavnici domaćini spremili prigodnu predstavu u znak dobrodošlice. U školi su predstavili svoja STEAM iskustva u oblasti tehnologije i robotike radionicom „Robotics coding“. U radionici “ART show” učenici i nastavnici su mogli da se umetnički izraze birajući sliku za reprodukciju i prezentovanje drugima. U radionicama “Smart curtain“, “Red light alarm” i “Movable Arms” učenici su imali šta da nauče, ali i da se druže i vežbaju znanje engleskog jezika.Tokom 5 dana provedenih kod ljubaznih domaćina naša mala delegacija, koju je činilo 6 učenika i 4 nastavnika naše škole imala je priliku da obiđe brojna kulturološka mesta, kao što su arheološko nalazište Afrodizijas, jedno od najznačajnijih antičkih nalazišta u današnjoj Turskoj koje je UNESKO uvrstio na listu svetske kutlurne baštine, Pamukkale – jedan od najspektakularnijih prirodnih pejzaža Turske, Ali Kuşçu – matematičko selo, Kushadasi, kao i obližnji antički grad Hijerapolis.Nije zaobiđen ni antički grad Efes, jedan od najpoznatijih drevnih gradova u svetu.

Pored prilike da upoznaju narod, običaje, kulturu i istoriju Turske u isto vreme su bili dostojni promoteri svoje škole, grada i države.

Ono po čemu se STEAM projekat razlikuje od prethodnih je u online mobilnostima. Organizator prve od dve takve mobilnosti bila je upravo naša škola. Mobilnost pod nazivom „Art in Everywhere“ trajala je od 17.10 – 28.10.2022. godine.

Učenici svih zemalja partnera družili su se putem zoom platforme i razmenjivali iskustva i rezultate i putem ostalih društvenih mreža. Učenici su imali priliku da se bave umetnošću kroz prizmu matematike i fizike. Prvi deo radionica ticao se italijanskog matemaričara Leonarda Fibonačija, Fibonačijevog niza brojeva, zlatnog preseka i primene zlatnog preseka u umetnosti. Interaktivnim pristupom učenici su kombinovali umetnost i matematiku, koristeći priliku da iskažu svoju kreativnost i da stvore zanimljiva dela kao izraz svoje inspiracije. Drugi deo mobilnosti obrađivao je pojam klatna u fizici (Pendulum momentum) i umetnosti pri čemu su učenici naše školedemonstrirali nauku koja stoji iza zakona kretanja i inercije dok prave nesvakidašnja umetnička dela. Za kraj mobilnosti ostavljen je kviz koji je zaokružio lepo druženje i sva znanja stečena u protekle dve nedelje. Iako je mobilnost završena i već počinju pripreme za narednu, u planu je i izložbu radova nastalih iz ovih radionica.

Radionice su bile podeljene na istraživačke, sa jedne strane, i praktične, sa druge strane, pri čemu su učenici sami stvarali svoja umetnička dela koristeći se naučenim.Šta nas očekuje u narednim mesecima:

  • Januar 2023. godine – druga online mobilnost,koju će organizovati partneri iz Turske, planirana je za januar 2023. godine pod radnim nazivom „Our world is a machine“
  • U martu mesecu 2023. godine organizator mobilnosti „Ready or not, here I come Math“ biće Talent school, Kaanland EOOD iz ​Razgrad gde će jos 6 učenika naše škole imati jedinstvenu priliku da upoznaju nove ljude, novu kulturu,  prošire svoje vidike i nauče nešto novo na sasvim drugačiji način nego što za to imaju prilike u redovnom školskomsistemu.
  • OŠ „Branko Radičević“ će u aprilu 2023. godine ugostiti partnere u oviru mobilnosti „Science in the Nature“. Mobilnost će trajati 5 dana, u okviru kojih će škola domaćin predstaviti svoja STEAM iskustva, održati prezentacije i niz aktivnosti o jednostavnim fizičkim principima, događajima i pojavama sa kojima se srećemo u svakodnevnom životu. Bavićemo se Oobleck – Non-Newtonian Fluid (tečnosti koje se mogu naći u raznim agregatnim stanjima u zavisnosti od pritiska kojem su izložene), Circuit Bars – primeri projektovanja električnih kola korišćenjem kombinacije provodnih, poluprovodnih i izolacionih materijala, kao i praćenjem ponašanja vode pri različitim temperaturama.


Projekat se promoviše putem medija na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, kao i  internacionalano putem eTwinning platforme  (Evropska paltforma za školsko obrazovanje – EuropeanSchool Education Platform) – https://school-education.ec.europa.eu/sr/etwinning/projects/steam-powered-education/twinspace.

Takođe, projekat ima svoj web sajt  ( https://steampowerededucation.weebly.com/ ) koji uređuju nastavnici škole (Marija Stojković i Slađan Kitanović), čime ujedno rade na unapređenju svojih IT kompetencija, kao i  YouTube kanal: https://www.youtube.com/@steampowerededucation4204/featured.

Projekat se promoviše i putem društvenih mreža, Facebook stranice:

https://www.facebook.com/groups/1017534679142187/?multi_permalinks=1189518481943805&notif_id=1671614073156313&notif_t=group_post_no_comment&ref=notif i Instagram grupe (https://www.instagram.com/steampowerededucation/).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *