Sto sedam godina od Ristovačkog stradanja


Na Spomenik palim ratnicima i rodoljubima od 1912. do 1918. godine u Ristovcu, komemorativnim skupom i polaganjem venaca obeležena je 107. godišnjica Ristovačkog stradanja.

U ime grada, skupu su prisustvovali član Gradskog veća Saša Stamenković i zamenik predsednika Skupštine grada Dragan Mihajlović. Tom prilikom, Saša Stamenković podsetio je na istorijske činjenice o velikom stradanju u selu Ristovac.

,,Ovde je 1917. godine bugarski okupator izvršio pogrom nad nevinim stanovništvom, spalio celo selo i ubio 53 muškaraca. Slobodarski srpski narod sa svojim slavnim ratnicima te godine, predvođen vojvodom Kostom Pećancem, slavnim četovođom iz oslobodilačkih ratova u južnim srpskim krajevima i vojvodom Kostom Vojinovićem digao je ustanak u Topličkom kraju, Tolički ustanak. Tada se goloruki narod digao protiv bugarskog okupatora i stvorio jedinu slobodnu teritoriju u tadašnjoj okupiranoj Evropi. To je izazvalo veliki revolt Bugara. Kosta Pećanac je iz Topličkog kraja stigao dovde sa svojim vojnicima i došao do našeg kraja. Bugarske zločinačke čete su u znak odmazde, ovde, u selu Ristovac učinile veliki zulum. Zbog toga se danas sa posebnim pijetetom sećamo nevinih žrtava i ističem da je veoma važno da negujemo kulturu sećanja na našu slavnu istoriju“, naglasio je Stamenković.

Prisutnima se obratila i Olivera Đorđević, predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

,,Država Srbija uvek je bila za mir i nikada nije vodila osvajačke ratove, ali je morala da brani svoju otadžbinu. Ovde, u selu Ristovac, desio se nezapamćen zločin. U znak sećanja na veliko stradanje meštana ovog kraja, 1925. godine podignut je ovaj Spomenik, da bude svedok jednog strašnog zločina. Važno je da ovakve događaje obeležavamo svake godine i da mlade generacije učimo da čuvaju tradiciju“, rekla je Olivera Đorđević.

Vence i cveće, na spomen obeležje položile su delegacije Grada Vranja, Vojske Srbije, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, SUBNOR-a, učenika osnovne škole u Ristovcu i meštana.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su učenici OŠ ,,1. maj“ Vrtogoš, istureno odeljenje u Ristovcu i Nina Tasić, učenica Gimnazije ,,Bora Stanković“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *